Kenniscentrum

Journalisten en juristen in debat

Op 2 november a.s. discussiëren journalisten en juristen over de relatie tussen de journalistiek en de onafhankelijke rechtspraak. Zitten in Nederland de kranten, de radio en de televisie de rechtspraak wel voldoende op de hielen? Reageert de rechtspraak van haar kant niet al te aangebrand op kritiek? Maar ook: dwalingen en missers van officieren, advocaten en rechters worden in de pers breed uitgemeten. Verzwakt dat de onafhankelijkheid van de rechtspraak?

De debatleiding is in handen van Sadik Harchaoui, bestuursvoorzitter van Forum en voormalig officier van Justitie. Na een korte inleiding door Folkert Jensma, medewerker en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, en een korte inleiding van Germ Kemper, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, zullen enkele journalisten en enkele mensen van het recht op hun inleiding reageren.

Namens de journalistiek voeren Bas Haan van Nova en Merel van Leeuwen van De Pers het woord. Advocaat Stijn Franken, een rechter en een officier, vertegenwoordigen de rechterlijke macht.

Het debat wordt georganiseerd door de Stichting Persprijs Jacques van Veen, genoemd naar voormalig Parool-journalist Jacques van Veen (1920-2007). Deze stichting reikt sinds 1982 iedere drie jaar een persprijs uit waaraan een bedrag van 5.000 euro verbonden is. Doel van de prijs is de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van het recht in het algemeen en de rechtbankverslaggeving in het bijzonder te bevorderen.

Datum: 2 november, 20:00 uur
Plaats: Debatcentrum Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: gratis

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk