Kenniscentrum

Journalisten en juristen in debat

Op 2 november a.s. discussiëren journalisten en juristen over de relatie tussen de journalistiek en de onafhankelijke rechtspraak. Zitten in Nederland de kranten, de radio en de televisie de rechtspraak wel voldoende op de hielen? Reageert de rechtspraak van haar kant niet al te aangebrand op kritiek? Maar ook: dwalingen en missers van officieren, advocaten en rechters worden in de pers breed uitgemeten. Verzwakt dat de onafhankelijkheid van de rechtspraak?

De debatleiding is in handen van Sadik Harchaoui, bestuursvoorzitter van Forum en voormalig officier van Justitie. Na een korte inleiding door Folkert Jensma, medewerker en oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, en een korte inleiding van Germ Kemper, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, zullen enkele journalisten en enkele mensen van het recht op hun inleiding reageren.

Namens de journalistiek voeren Bas Haan van Nova en Merel van Leeuwen van De Pers het woord. Advocaat Stijn Franken, een rechter en een officier, vertegenwoordigen de rechterlijke macht.

Het debat wordt georganiseerd door de Stichting Persprijs Jacques van Veen, genoemd naar voormalig Parool-journalist Jacques van Veen (1920-2007). Deze stichting reikt sinds 1982 iedere drie jaar een persprijs uit waaraan een bedrag van 5.000 euro verbonden is. Doel van de prijs is de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van het recht in het algemeen en de rechtbankverslaggeving in het bijzonder te bevorderen.

Datum: 2 november, 20:00 uur
Plaats: Debatcentrum Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: gratis

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk