Kenniscentrum, Nieuws

Advertentiekrimp raakt vooral dagbladen

Utrecht, 2 maart – Van alle media krijgen dagbladen de grootste klappen van de inzakkende advertentiemarkt. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Nielsen dat maandag werd gepubliceerd.

In het vierde kwartaal van 2008 daalden de advertentiebestedingen in de dagbladen met 7,4 procent. In het derde kwartaal daalden de bestedingen al met 2,4 procent.

Op televisie was de daling met 3,2 procent iets kleiner. Radio en internet boekten echter nog groei, evenals bestedingen aan reclamefolders en buitenreclame.

Uit die cijfers die Nielsen maandag publiceerde bleek verder dat adverteerders in de laatste drie maanden van 2008 in totaal 3,5 procent minder uitgaven aan advertenties dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De dalende trend volgde na negen maanden van groei in 2008, aldus Nielsen. Vanwege die voorafgaande groei kwam het totaalbedrag aan advertentiebestedingen net 1,7 procent hoger uit dan in 2007 en eindigde op 6,2 miljard euro.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk