Kenniscentrum, Nieuws

Advertentiekrimp raakt vooral dagbladen

Utrecht, 2 maart – Van alle media krijgen dagbladen de grootste klappen van de inzakkende advertentiemarkt. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Nielsen dat maandag werd gepubliceerd.

In het vierde kwartaal van 2008 daalden de advertentiebestedingen in de dagbladen met 7,4 procent. In het derde kwartaal daalden de bestedingen al met 2,4 procent.

Op televisie was de daling met 3,2 procent iets kleiner. Radio en internet boekten echter nog groei, evenals bestedingen aan reclamefolders en buitenreclame.

Uit die cijfers die Nielsen maandag publiceerde bleek verder dat adverteerders in de laatste drie maanden van 2008 in totaal 3,5 procent minder uitgaven aan advertenties dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

De dalende trend volgde na negen maanden van groei in 2008, aldus Nielsen. Vanwege die voorafgaande groei kwam het totaalbedrag aan advertentiebestedingen net 1,7 procent hoger uit dan in 2007 en eindigde op 6,2 miljard euro.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk