Jaarboek, Kenniscentrum

De zaak Goudstikker: Roofkunst

VVOJ Jaarboek 2008

Roofkunst vertelt het meeslepende verhaal van de ooit schatrijke familie Goudstikker, een van Europa’s belangrijkste kunsthandelaren. Vlak voor de Duitsers Nederland bezetten in de Tweede Wereldoorlog vluchtten ze naar de Verenigde Staten. De nazi’s roofden de kunsthandel leeg, de Nederlandse regering weigerde decennialang rechtsherstel. Pieter den Hollander beschrijft in Roofkunst hoe hij de wettige erfgenamen opspoorde, hoe ingewikkeld het was in de archieven bewijs terug te vinden en hoe de Nederlandse overheid pas zestig jaar later de zaak rechtzet. *Boek, Uitgeverij Meulenhoff, april 2007

Door Pieter den Hollander

Download het artikel in pdf.

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk