Kenniscentrum

Dossier: privacy

UPDATE 11 juli 2008

Technologische vooruitgang maakt het overheidsinstanties steeds makkelijker om burgers, en dus journalisten, in de gaten te houden. E-mailverkeer, telefoongesprekken, locaties en reisgegevens, in principe valt alles te traceren. Voor onderzoeksjournalistiek is dat een bedreigende situatie, al was het alleen maar vanwege de bescherming die bronnen moeten kunnen genieten. Relevante documenten, artikelen en links vind je in dit dossier privacy.

Het is niet meer dan verstandig dat je je bewust bent van de sporen die je nalaat. Zo maakt Huub Jaspers van het radioprogramma Argos afspraken met bronnen beslist niet met zijn mobiele telefoon, maar op manieren die niet tot een bron zijn te herleiden. En zo zorgt Joep Dohmen van NRC Handelsblad ervoor dat hij informatie die de identiteit van anonieme bronnen verraadt niet op de harde schijf van zijn pc bewaart, maar op mobiele schijven elders.

Intussen wordt er op alle mogelijke fronten getrokken aan privacy-gevoelige informatie. Surfgedrag en e-mailverkeer die bewaard moeten blijven, gegevens die voor intercontinentale vluchten worden doorgespeeld aan de Verenigde Staten. Gelukkig is er veel aandacht voor het onderwerp, en proberen organisaties een tegenwicht te vormen.

Op de VVOJ-site:

Verslag Café: ‘Journalisten hebben juist veel te verbergen’
Telefoonverkeer, e-mail en de verblijfplaats van je gsm worden al geregistreerd. Als de ov-chipkaart wordt ingevoerd, komen daar je reisgegevens nog bij. En bij de kilometerheffing worden straks ook nog alle autotrips nauwkeurig bewaard. Opsporingsdiensten wrijven zich in de handen bij deze goudmijn aan gegevens. Wat kan de journalist nog doen om bronbescherming te garanderen? Lees het verslag van het VVOJ Debatcafé op 11 februari 2008.

Hoge Raad: journalisten afluisteren mag
Surfen zonder sporen

Kleine webwijzer:

Sophie in ‘t Veld wil inzage eigen dossier VS

US and Europe near agreement on private data

Online dossiers: Trouw, Holland Doc: dossier privacy, NRC Handelsblad, College Bescherming Persoonsgegevens, Human.nl, De Groene Amsterdammer, Groenlinks Europa, SP Europa, Bits of Freedom,

Weblog Rop Gonggrijp

Privacy op het internet – Optimale strategie voor de internetgebruiker (Scriptie Arteveldehogeschool Gent)

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk