Kenniscentrum

Tutorial Excel: namen splitsen naar meerdere kolommen

Bij personen staan vaak voor- en achternaam in dezelfde kolom. Het splitsen van die voor- en achternaam in verschillende kolommen kan handig zijn, bijvoorbeeld als je op allebei wilt kunnen sorteren.


Selecteer de velden met de namen. Ga vervolgens in het menu Gegevens naar ‘Tekst naar kolommen’. Een wizard verschijnt in beeld om je door de afzonderlijke stappen heen te helpen.

Geef bij het oorspronkelijke gegevenstype ‘gescheiden’ velden en klik op Volgende. Bij de tweede stap kun je aangeven welk scheidingsteken er voorkomt in je tekst. In dit geval is dat een spatie. Vink dus ‘spatie’ aan en in het voorbeeld eronder zie je wat dit verandert. Klik opnieuw op Volgende om voor elke kolom een gegevenstype in te stellen. Normaal gesproken zal ie op ‘standaard’ staan, dat kan gewoon zo blijven. Klik vervolgens op Voltooien om de gegevens daadwerkelijk te splitsen over twee kolommen.

Bij tussenvoegsels als de, van het, of ‘t, is dit handigheidje ook mogelijk. Je zult dan later wel alle namen nog even moeten nalopen om de achternamen in dezelfde kolom te zetten. Bij Jan Janssen komt de achternaam namelijk in de tweede kolom, bij Jan van ‘t Sas komt ie automatisch in de vierde kolom.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk