Kenniscentrum

Tutorial Excel: namen splitsen naar meerdere kolommen

Bij personen staan vaak voor- en achternaam in dezelfde kolom. Het splitsen van die voor- en achternaam in verschillende kolommen kan handig zijn, bijvoorbeeld als je op allebei wilt kunnen sorteren.


Selecteer de velden met de namen. Ga vervolgens in het menu Gegevens naar ‘Tekst naar kolommen’. Een wizard verschijnt in beeld om je door de afzonderlijke stappen heen te helpen.

Geef bij het oorspronkelijke gegevenstype ‘gescheiden’ velden en klik op Volgende. Bij de tweede stap kun je aangeven welk scheidingsteken er voorkomt in je tekst. In dit geval is dat een spatie. Vink dus ‘spatie’ aan en in het voorbeeld eronder zie je wat dit verandert. Klik opnieuw op Volgende om voor elke kolom een gegevenstype in te stellen. Normaal gesproken zal ie op ‘standaard’ staan, dat kan gewoon zo blijven. Klik vervolgens op Voltooien om de gegevens daadwerkelijk te splitsen over twee kolommen.

Bij tussenvoegsels als de, van het, of ’t, is dit handigheidje ook mogelijk. Je zult dan later wel alle namen nog even moeten nalopen om de achternamen in dezelfde kolom te zetten. Bij Jan Janssen komt de achternaam namelijk in de tweede kolom, bij Jan van ’t Sas komt ie automatisch in de vierde kolom.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk