Kenniscentrum

Tutorial Excel: kleuren toekennen

Met Excel kun je heel gemakkelijk bepaalde cijfers in een overzicht een kleur meegeven. Handig als je bijvoorbeeld vermogens boven een grens direct wilt onderscheiden.

Het hulpmiddel in Excels gereedschapskist heet Voorwaardelijke opmaak.

Selecteer de kolommen waarop je een kleurtje wilt loslaten. Ga vervolgens via het menu Opmaak naar Voorwaardelijke opmaak. Een nieuw venstertje verschijnt, waarin je naar wens allerlei criteria kunt toepassen. Waarden vanaf een bepaalde grens, juist eronder of ertussen. Vervolgens kun je via de knop Opmaak er een speciale opmaak aan koppelen. Dat kan dus ook een ander kleurtje zijn.

Je kunt zo ook hele lage en hele hoge waarden een eigen kleurtje meegeven. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld een overzicht hebt met vermogens van instellingen. In het hoger onderwijs gelden bijvoorbeeld ondergrenzen voor te arme instellingen en bovengrenzen voor te rijke. Die verschillen kun je met hulp van voorwaardelijke opmaak snel en eenvoudig laten weergeven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk