Kenniscentrum

Tutorial Excel: kleuren toekennen

Met Excel kun je heel gemakkelijk bepaalde cijfers in een overzicht een kleur meegeven. Handig als je bijvoorbeeld vermogens boven een grens direct wilt onderscheiden.

Het hulpmiddel in Excels gereedschapskist heet Voorwaardelijke opmaak.

Selecteer de kolommen waarop je een kleurtje wilt loslaten. Ga vervolgens via het menu Opmaak naar Voorwaardelijke opmaak. Een nieuw venstertje verschijnt, waarin je naar wens allerlei criteria kunt toepassen. Waarden vanaf een bepaalde grens, juist eronder of ertussen. Vervolgens kun je via de knop Opmaak er een speciale opmaak aan koppelen. Dat kan dus ook een ander kleurtje zijn.

Je kunt zo ook hele lage en hele hoge waarden een eigen kleurtje meegeven. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld een overzicht hebt met vermogens van instellingen. In het hoger onderwijs gelden bijvoorbeeld ondergrenzen voor te arme instellingen en bovengrenzen voor te rijke. Die verschillen kun je met hulp van voorwaardelijke opmaak snel en eenvoudig laten weergeven.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk