Kenniscentrum

Tutorial Excel: data sorteren

Met het Autofilter kun je in een Excel-spreadsheet gemakkelijk informatie sorteren en filteren.


Een van de handige hulpmiddelen in Excel is het Autofilter. Daarmee kun je in een werkblad vol gegevens gemakkelijk ordering aanbrengen, of sorteren en selecteren op gewenste voorkeuren.

Dat is extra handig, omdat met het sorteren van data in Excel dingen gruwelijk kunnen misgaan. Wie niet opppast, kan per ongeluk alleen de data in één kolom sorteren, terwijl gerelateerde kolommen onveranderd blijven. Als dat gebeurt, klopt je informatie niet meer en kun je gruwelijk de mist in gaan. De losse-cellen-structuur van Excel verschil daarmee wezenlijk van Access, dat alle data per record bewaart en daarmee dit soort ongelukken voorkomt.

In Excel moet je daarom in de regel het hele werkblad selecteren voordat je gaat sorteren. Maar het kan makkelijker.

Je kunt de kolomtitels in een spreadsheet tot filters verheffen via het autofilter. Selecteer eerst de kolomtitels en ga via het menu Data naar Filter en kies voor Autofilter.

De titels krijgen een menusymbooltje. Klik erop en je kunt onder meer kiezen voor oplopend sorteren, aflopend sorteren, de top 10, waarden die in de kolom voorkomen, en een keur aan custom sorteerinstelling.

Het Autofiltert sorteert alle kolommen, je hoeft niet eerst alle kolommen te selecteren.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk