Wet openbaarheid van bestuur voor journalisten

Nieuws, WOB

Wat heb jij nodig om beter te kunnen wobben? Zou je wel eens willen overleggen met collega-journalisten, of zie je meer in een database met alle bestuursorganen? Of een tool om je Wob-verzoeken te beheren?

WOB
Een permanent adviescollege en overheidsinformatie toegankelijke via één platform: de Wet open overheid die nu in de Tweede Kamer ligt, is een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere versie. De Wet open overheid is de opvolger van de stokoude Wet openbaarheid bestuur en wordt morgen, dinsdag 12 januari, behandeld in de Tweede Kamer.
WOB
Het krijgen van documenten moet eenvoudiger en sneller. Daarom roepen wij Kamerleden op het wetsvoorstel daarover volgende week aan te passen. Want elke serieuze democratie verdient een transparante overheid. #verbeterdewoo
WOB
Joop Bouma schrijft niet meer voor Trouw. Sinds 1 juli is hij met pensioen. Bouma is onderzoeksjournalist en ‘Wobt’ al zolang de Wet openbaarheid van bestuur bestaat. Hij schreef veel over de tabakslobby en samen met Jet Schouten van Radar werd hij onderzoeksjournalist van het jaar 2018. Lag de Wob aan de basis van zijn onderzoeksuccessen? Bouma is daar duidelijk in.
WOB
De VVOJ heeft grote bezwaren tegen het besluit van enkele ministers om tot 1 juni (en mogelijk ook later) geen verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur met betrekking tot de coronacrisis in behandeling te nemen. De VVOJ tekent dan ook protest aan tegen deze gang van zaken en verzoekt de regering daarmee onmiddellijk te stoppen.
Achtergrond, WOB
De ministeries van de rijksoverheid hebben de afgelopen vijf jaar 6669 Wob-verzoeken ontvangen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kreeg de meeste (1192), het ministerie van Landbouw de minste (42), maar dat ministerie bestaat pas weer sinds de start van het kabinet Rutte 3. Gemiddeld kregen de ministeries per jaar 105 (2016) tot 117 (2015) verzoeken.