Medialab

medialab logoMedialab is een website van de VVOJ over datajournalistiek, online storytelling en digitale techniek. Je vindt er video-interviews met datajournalisten en programmeurs, tutorials over onderwerpen als data scraping en uitleg over het gebruik van handige appjes.

Medialab had als eerste medium een exclusief inkijkje in Facebook Graph Search, een bijzonder krachtige zoekgereedschap die in voorbereiding was voor de populaire social media-website Facebook. De redactie bracht de mogelijkheden in kaart, evenals de privacy-kwesties.

parool kleinIn oktober 2012 publiceerde het VVOJ Medialab het eerste eigen onderzoek. Dat ging over marathonlopers die een deel van het parcours afsneden voordat ze over de finish kwamen. Dankzij een data-scrape en een analyse van de gegevens kwamen opvallende patronen in looptijden boven water, en bleek dat sommige lopers met miraculeuze versnellingen helemaal niet thuis hoorden in de uitslagen. Het artikel ‘Geen 42.195 meter, wel een medaille’ is in het Parool gepubliceerd.

Je vindt het Medialab hier: www.forreporters.com