De Loep, Longlist, Signalerend

Verkracht aan het front

Canvas, VRT
Inge Vrancken en Kris Cuypers
Camera

In deze tweedelige productie voor Canvas, VRT onderzoekt Inge Vrancken wat seksueel geweld in oorlogssituaties en conflictgebieden precies inhoudt. De makers gaan naar Oekraïne en gaan mee met procureurs die proberen slachtoffers te vinden en hen aan de praat te krijgen. Een aantal van hen wil dat ook voor de camera doen. Om te vergelijken trekken de journalisten ook naar Bosnië en Herzegovina om de impact van seksueel geweld in oorlog en conflict beter te begrijpen.

Het wordt door de getuigenissen van slachtoffers en door de mensen die hen helpen duidelijk hoe belangrijk het is dat er aandacht is voor seksueel geweld, van hulpverleners en van de overheid. Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer van seksueel geweld, ook mannen maken het mee. Zeker wanneer ze opgesloten worden in gevangenkampen. Een aantal van hen komt ook in deze documentaire aan het woord.

Het bleek erg moeilijk om slachtoffers van seksueel geweld te vinden. Voordat de makers op pad gingen hadden ze in Oekraïne en in Bosnië en Herzegovina slechts één persoon gevonden. De andere getuigen vonden ze ter plekke. De voorbeelden van dertig jaar geleden uit Bosnië en Herzegovina leren dat het belangrijk is om direct hulp te bieden, zoals nu in Oekraïne gebeurt.

Om de impact van seksueel geweld te begrijpen komen ook hulpverleners, juristen en psychologen aan het woord en worden daders getoond die berecht worden aan het Internationaal Hof in Den Haag.

De makers hebben ook een organisatie gevonden die slachtoffers van seksueel geweld helpt. De vrouw die het leidt getuigde in Den Haag, waardoor het de kijker duidelijk wordt hoe belangrijk het Hof is voor de slachtoffers.

Gerelateerde artikelen

In deze productie wordt onderzocht of Ronald Plasterk zich wetenschappelijke kennis heeft toegeëigend dat met publiek geld was gefinancierd. De patenten die hij daarmee verwierf verkocht hij aan CureVac en daar verdiende hij miljoenen mee. Hij passeerde daarmee de universiteit en een mede-uitvinder en hij benadeelde kankerpatiënten.

Kort voor de afgelopen Europese verkiezingen plaatste Geert Wilders een overduidelijk door AI gegenereerde afbeelding op sociale media. ‘De zon gaat weer schijnen in Nederland’, schreef hij bij een beeld van een hoogblond gezin.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk