De Loep, Longlist

#CoruptionEurope

Knack en Le Soir
Kristof Clerix, Louis Colart en Joel Matriche
Schermafbeelding 2022-01-13 om 13.32.00

Jarenlang koesterden het Vlaamse weekblad Knack en het Franstalige dagblad Le Soir hun bronnen in de Belgische justitie – een klassiekere vorm van onderzoeksjournalistiek bestaat er eigenlijk niet. Zo kwamen de twee media erachter dat bij de Belgische veiligheidsdienst een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst was binnengekomen over corruptie in het Europese parlement.

Ze besloten om niet meteen te publiceren en het justitieel onderzoek zijn gang te laten gaan. In plaats daarvan startten Louis Collart, Joel Matriche en Kristof Clerix om een eigen naar de betrokkenen te starten op basis van open bronnen, bedrijfsregisters, lobbyregisters, persdatabanken, en sociale media analyse. Daardoor stonden ze paraat toen in december de politie binnenviel bij de hoofdverdachten, het voormalige Italiaanse Europarlementslid Antonio Panzeri en Eva Kailii, de Griekse vicevoorzitter van het Europese Parlement. Een maand aan onthullingen in Knack en Le Soir volgde.

In de stukken wordt uit de doeken gedaan hoe en waarom Qatar en Marokko de leden van het Europese parlement omkocht. Zo wisten de twee media als snel dat het voormalige EP-lid dat Panzeri het belangrijkste doelwit was van de Belgische speurders, die ervanuit gingen dat hij de ‘orkestleider’ was die in opdracht van Qatar assistenten van Europarlementsleden opdroeg wat ze moesten doen.

De stukken beschrijven ook de ‘bocht van Tarabella’. Het Waals EP-lid dat zich aanvankelijk tegen de vele doden bij de stadionbouw in Qatar keerde maar in de aanloop van het Wereldkampioenschap voor lof sprak over het beleid van het golfstaatje.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk