De Loep, Longlist

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Boek bij Alfabet Uitgevers
Hella Rottenberg
Kranten Two-tone

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken’ analyseert de redenen, achtergrond en mogelijke oorzaken van de Russische invasie in Oekraïne. Waarom ging Rusland over tot een ongeprovoceerde oorlog tegen Oekraïne?

Het boek analyseert in tien thematische hoofdstukken onder meer de verklaringen, boodschap en propaganda van het Kremlin, de misrekening dat Oekraïne als een rijpe appel in de Russische mand zou vallen, de motieven van Poetin, de reacties van de Russische bevolking en het idee dat het Westen met de uitbreiding van de NAVO de oorlog heeft uitgelokt. Het boek gaat in op de diepere oorzaken van de oorlog en concludeert dat Rusland er na 1991 niet in geslaagd is om een nieuwe nationale identiteit te vinden en los te komen van zijn imperiale rol.

Hella Rottenberg, die jarenlang als Ruslandkenner voor diverse media heeft geschreven heeft uitgebreide kennis van het historische Rusland en van de actualiteit via Russische nieuwsbronnen, zowel de officiële als de onafhankelijke. Zij is voor dit boek naar Vilnius en Riga gereisd om te spreken met Russische journalisten en wetenschappers. Daarnaast zijn er citaten van experts en ervaringsdeskundigen.

Het boek gaat onder meer in op de machtsverhoudingen in Rusland, de geschiedenis na 1991, van de Sovjet-Unie en het Russische imperium en van de verhouding met Oekraïne om de gebeurtenissen te kunnen duiden.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk