De Loep, Longlist

Van Arnhem naar Assads martelcel

NRC
Melvyn Ingleby
docs two tone

Dit onderzoeksverhaal gaat over een Arnhemmer die in het voorjaar van 2013 spoorloos verdween in Libanon. Het onthult dat hij gevangen is genomen door het Assad-regime, jarenlang is gemarteld en daarbij vrijwel zeker om het leven is gekomen. Aan de hand van getuigenissen van de celgenoten van de Arnhemmer, zijn familie en vrienden en een speurtocht door de krochten van de Syrische inlichtingendienst wordt langzaam maar zeker duidelijk wat er is gebeurd.

Het artikel laat ook zien dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de familie van de Arnhemmer nauwelijks bijstond en mogelijkheden om de Nederlander vrij te krijgen onbenut liet. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok was zelfs persoonlijk op de hoogte waren van de zaak, maar ondanks het overduidelijke levensgevaar waarin deze Nederlander zich verkeerde, liet Nederland mogelijkheden om hem bij te staan onbenut.

In het artikel schetst de auteur ook de bredere context van Assads martelmachine, daardoor gaat dit verhaal niet alleen over één Nederlander, maar over een systeem dat tienduizenden Syriërs heeft doen verdwijnen of de dood injoeg.

Uiteindelijk nam de auteur contact op met de broer  van het slachtoffer en moest hij hem mededelen dat zijn broer was vermoord. Hij nam de tijd om zijn vertrouwen te winnen en kon zo nog dichter bij de Arnhemmer komen.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk