De Loep, Longlist

Seksueel misbruik door bisschop en Nobelprijswinnaar Belo

De Groene Amsterdammer
Tjitske Lingsma
getipt_2t

De Oost-Timorese Nobelvredesprijswinnaar bisschop Carlos Filipe Ximenes Belo misbruikte jarenlang jongens seksueel. Dat onthulde Tjitske Lingsma in De Groene Amsterdammer. Ook toonde zij aan hoe Belo misbruik maakte van zijn positie als bisschop en kerkelijk leider, van de oorlogssituatie en de diepe armoede en ellende waarin zijn slachtoffers zich bevonden.

Het Vaticaan bleek op de hoogte van de misstanden, maar had hier geen ruchtbaarheid aan gegeven. Een dag na het verschijnen van Lingsma’s artikel kwam het Vaticaan met een verklaring dat Belo in 2020 door de Congregatie voor de Geloofsleer was veroordeeld en was gestraft.

Met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten verbleef Lingsma vanaf augustus 2019 een half jaar in Oost-Timor – waar ze al sinds 1998 regelmatig komt – om te beginnen aan het onderzoek, dat ruim drie jaar in beslag zou nemen. Ze werkte alleen, omdat het te gevaarlijk was voor Oost-Timorese collega’s. Bisschop Belo heeft nog altijd veel macht, al woont hij sinds 2002 niet meer in Oost-Timor. Hij was ruim twintig jaar de leider van de Oost-Timorese kerk, maar ook een boegbeeld van de onafhankelijkheidsstrijd.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk