De Loep, Longlist, Opsporend

Drugscrimineel startte coalitiepartij

De Limburger
Paul Bots en Simon Doesborgh
Kranten Two-tone

Een man die nog zeven jaar celstraf in Duitsland moest uitzitten vanwege een drugsmisdrijf startte in 2009 een politieke partij in zijn thuisgemeente Roerdalen. De lijsttrekker is inmiddels wethouder en pleit in 2021 voor de aankoop ter waarde van 700.000 euro van een pand dat eigendom is van de omstreden oprichter.

Aanleiding voor het onderzoek vormden meerdere geruchten die in het dorp de kop opstaken toen de gemeente plannen wilde ontwikkelen rond het pand van de omstreden man met crimineel verleden. Wat klopt er van die geruchten over de banden tussen de wethouder en de crimineel die uit de Duits rechtbank ontsnapte? En heeft de crimineel voordeel gehad van die politieke banden?

Onderzoeksjournalist Bots en regioverslaggever Doesborgh doken in de historie van de beweerde crimineel. Deze bleek zelf geen geheim gemaakt te hebben van zijn verleden en er was een heel spoor van uitspraken van Duitse rechtbanken, het Duitse gerechtshof en het Europese Hof te achterhalen.

Puzzelstukjes vielen gaandeweg in elkaar. Nummers van geanonimiseerde vonnissen kwamen overeen. Namen vielen in te vullen. Er is met een groot aantal mensen in het dorp en rond de politiek gesproken om feiten te controleren. Voormalige zakenpartners en mensen van wie gronden zijn gekocht zijn achterhaald via KvK en Kadaster.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk