De Loep, Longlist, Opsporend

Huawei kon alle gesprekken van mobiele kpn-klanten afluisteren, inclusief die van politici

De Volkskrant
Huib Modderkolk
Geheugenkaartjes two-tone

Al jarenlang gingen er geruchten over Chinese afluisterpraktijken in de Nederlandse mobiele telefonie. Huib Modderkolk kwam met de bewijzen.

Hoe doe je onderzoek naar geheime diensten en spionage? Wobben heeft geen zin en on the record wil niemand praten. Huib Modderkolk drinkt heel veel kopjes koffie – soms op rare plekken, maakt lange wandelingen en moet tussen de regels door luisteren, verbanden trekken, relaties leggen.

En uiteindelijk heeft hij dan beet: hij krijgt documenten in handen die aantonen dat het Chinese Huawei de mogelijkheid had om het telefoonverkeer van miljoenen Nederlanders af te luisteren via Telfort en KPN. Uit deze geheime interne rapporten blijkt dat het Chinese bedrijf zowel bij Telfort als bij KPN tijdenlang bij zeer gevoelige data kon. Uit kostenoverwegingen hadden beide bedrijven het beheer van hun netwerk uitbesteed aan Huawei. Dat deden ze onzorgvuldig en zonder goede controle.

Uit het eerste artikel bleek dat Huawei onbeperkt toegang had tot de klant-en facturatiegegevens van miljoenen abonnees van Telfort.

In het tweede artikel werd onthuld dat Huawei vanuit China ongeautoriseerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Daarnaast kon Huawei onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had het in strijd met de wet toegang tot tapinformatie.

In het derde artikel werd gesteld dat Huawei nog steeds het beheer doet van apparatuur in de kern van het KPN-netwerk, in tegenspraak met de officiële lezing van KPN.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk