De Loep, Longlist, Opsporend

De wereld van Dion

NRC Handelsblad
Joep Dohmen & Wubby Luyendijk
Redactie

Dit onderzoek onthult niet alleen het grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus, maar laat ook zien dat Kamerfracties en parlement worstelen met machtsmisbruik van Kamerleden jegens ondergeschikten.

Een tip over seksueel misbruik van Kamerlid Graus leidde tot inzage in 1,4 terabyte materiaal, ingeleverd bij de Rijksrecherche. Het ging om door Graus zelf opgenomen telefoon-, app- en smsgesprekken, filmbeelden, foto’s gemaakt met een I-phone 7 en een i-phone X. De audiotapes – waarvan de meest cruciale fragmenten online zijn gepubliceerd – bieden een uniek doorkijkje naar de handelwijze van kamerlid Graus en de omgangsvormen en verhoudingen binnen de PVV-fractie. Niet alleen het seksueel misbruik wordt onthuld, maar ook de misbruik van zijn verblijfsvergoeding/woontoelage en het sjoemelen met de aftrek van zijn hypotheekrente.


Daarnaast sprak NRC met vele betrokkenen en controleerde beweringen aan de hand van apps, mailwisselingen en andere bronnen.
De onthullingen leiden tot de belangrijke journalistieke vraag: hoe gaat de Tweede Kamer om met machtsmisbruik en seksueel wangedrag door parlementariërs?

Gerelateerde artikelen

Het verbouwen van soja in Brazilië en het vervoer ervan naar Europa leveren immense problemen op. Ine Renson maakte hierover een artikelenreeks voor De Standaard die de titel  ‘conflictsoja’ meekreeg. Onze vlees- en zuivelindustrie draaien op soja, de boon die is uitgegroeid tot hét krachtvoer om varkens, kippen en koeien snel te doen groeien. Internationale sojahandelaars zoals Cargill en Bunge, de voedingsindustrie en onze supermarkten beweren dat ze verantwoorde soja gebruiken. Dat blijkt niet zo te zijn. Ondoorzichtige aanvoerketens en fraude met eigendomstitels verhullen de werkelijke afkomst van de soja die we invoeren. De reeks verhalen volgt de sojaroute van de plantages in de Amazone en de Cerrado tot op onze keukentafel.

EenVandaag maakte in 2023 drie reportages over de Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel, verreweg de vervuilendste installatie op het terrein van de staalproducent. Onderzoek van de redactie toonde aan dat de kooksoven door installatiefouten in 1972 kankerverwekkende polycyclische koolwaterstoffen (PAK’s) lekt. Dat de lucht in Wijk aan Zee verontrustend hoge concentraties PAK’s bevat is al vijftig jaar bekend, blijkt uit een verdwenen onderzoeksrapport uit 1975 dat de journalisten boven water haalden. Tata wil de lekkende fabriek nog vijf jaar openhouden, terwijl medisch onderzoek in Pitssburgh laat zien dat sluiting van een kooksoven de gezondheid van omwonenden al binnen enkele maanden verbetert.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk