De Loep, Longlist, Opsporend

De wereld van Dion

NRC Handelsblad
Joep Dohmen & Wubby Luyendijk
Redactie

Dit onderzoek onthult niet alleen het grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus, maar laat ook zien dat Kamerfracties en parlement worstelen met machtsmisbruik van Kamerleden jegens ondergeschikten.

Een tip over seksueel misbruik van Kamerlid Graus leidde tot inzage in 1,4 terabyte materiaal, ingeleverd bij de Rijksrecherche. Het ging om door Graus zelf opgenomen telefoon-, app- en smsgesprekken, filmbeelden, foto’s gemaakt met een I-phone 7 en een i-phone X. De audiotapes – waarvan de meest cruciale fragmenten online zijn gepubliceerd – bieden een uniek doorkijkje naar de handelwijze van kamerlid Graus en de omgangsvormen en verhoudingen binnen de PVV-fractie. Niet alleen het seksueel misbruik wordt onthuld, maar ook de misbruik van zijn verblijfsvergoeding/woontoelage en het sjoemelen met de aftrek van zijn hypotheekrente.

Daarnaast sprak NRC met vele betrokkenen en controleerde beweringen aan de hand van apps, mailwisselingen en andere bronnen.
De onthullingen leiden tot de belangrijke journalistieke vraag: hoe gaat de Tweede Kamer om met machtsmisbruik en seksueel wangedrag door parlementariërs?

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk