De Loep, Longlist, Signalerend

Genomineerd: De Machine – in de ban van Booking.com

Boek bij Lebowski Publishers
Merijn Rengers, Stijn Bronzwaer en Joris Kooiman
Kranten Two-tone

Booking.com begon eind jaren negentig als een idee van techniekstudenten uit Twente. Het werd het grootste en machtigste hotelboekingsplatform ter wereld. De Machine beschrijft de groei en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom.

Na een aantal zeer goed gelezen krantenpublicaties, besloten de journalisten dat het verhaal van Booking.com het best in boekvorm kon worden verteld, aan de hand van zes hoofdrolspelers – die allemaal een aantal jaar het bedrijf hebben geleid. Booking werkte niet actief mee aan het boek, maar (oud-)werknemers, directeuren, aandeelhouders en andere betrokkenen wel. De journalisten voerden honderden gesprekken, vaak meer keren met dezelfde bron.

De verhalen werden geverifieerd en aangevuld met informatie uit de administratie, mailboxen, jaar- en kwartaalrapportages, het Kadaster en de Kamer van Koophandel, rechtbankstukken en krantenarchieven. Ook kregen de journalisten interne video’s en opnames van presentaties in handen. Zo bleek dat in 2016 Amerikaanse inlichtingendiensten gegevens van reizigers in de Arabische wereld ontvreemden – wat Booking.com stil hield voor de klanten en de privacy-autoriteiten.

In de zomer van 2021 wilde het bedrijf hoge bonussen (in totaal 28 miljoen euro) uitkeren aan het Amerikaanse management. Terwijl ze een jaar eerder nog 64 miljoen euro corona-steun van de Nederlanse overheid incasseerden! De publicatie van dit nieuwsfeit (en de politieke reacties daarop) bewoog Booking.com tot een terugbetaling.

Gerelateerde artikelen

Het verbouwen van soja in Brazilië en het vervoer ervan naar Europa leveren immense problemen op. Ine Renson maakte hierover een artikelenreeks voor De Standaard die de titel  ‘conflictsoja’ meekreeg. Onze vlees- en zuivelindustrie draaien op soja, de boon die is uitgegroeid tot hét krachtvoer om varkens, kippen en koeien snel te doen groeien. Internationale sojahandelaars zoals Cargill en Bunge, de voedingsindustrie en onze supermarkten beweren dat ze verantwoorde soja gebruiken. Dat blijkt niet zo te zijn. Ondoorzichtige aanvoerketens en fraude met eigendomstitels verhullen de werkelijke afkomst van de soja die we invoeren. De reeks verhalen volgt de sojaroute van de plantages in de Amazone en de Cerrado tot op onze keukentafel.

Het opsporingssysteem dat studiebeurzenverstrekker DUO hanteert rammelt en wijst als gevolg uitzonderlijk veel studenten met een migratieachtergrond aan als fraudeur, blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Investico, het Hoger Onderwijs Persbureau en NOSop3. De risicoindicatoren waarmee het algoritme is gevoed zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en de controleurs die huisbezoeken afleggen om vast te stellen of een student met een uitwonendenbeurs op het opgegeven adres woont, zijn vaak bevooroordeeld. De minister van Onderwijs heeft het opsporingssysteem na publicatie van het onderzoek onmiddellijk stilgelegd en heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de indirecte discriminatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk