De Loep

Terugblik op een geslaagde Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Nederland,Amsterdam, 2021
de VVOJ, uitreiking van de Loep 2020, de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek, Pakhuis de Zwijger
Foto: Bob Bronshoff

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Avond van de Onderzoeksjournalistiek. Veel dank aan iedereen die aan deze avond heeft bijgedragen en nogmaals van harte proficiat aan de winnaars:

  • Chris De Stoop met het winnen van de VVOJ Oeuvreprijs,
  • Felix Voogt en Adrián Estrada met het winnen van de ASN-aanmoedigingsprijs,
  • Matthias Declercq met de Loep voor signalerend onderzoek,
  • Tom Kreling en Huib Modderkolk met de Loep voor opsporend onderzoek,
  • Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans met het winnen van de Loep voor controlerend onderzoek.

De hele avond is hier terug te kijken, maar we hebben ook een aftermovie gemaakt met in 3 minuten alle hoogtepunten:

Oeuvreprijs

(Her)bekijk ook uitreiking van de VVOJ Oeuvreprijs met de prachtige lofrede van Rik Van Cauwelaert en het even zo mooie, bescheiden dankwoord van Chris De Stoop.

Foto’s Avond van de Onderzoeksjournalistiek 2020

 

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt mede mogelijk gemaakt door ASN-bank

 

Gerelateerde artikelen

Coen van de Ven en Eva Hofman hebben, samen met datawetenschappers, tijdens de verkiezingen onderzoek gedaan naar de sociale mediacampagnes van de politieke partijen. Zij hielden tijdens de aanloop naar de verkiezingen een online campagnemonitor bij op de site van De Groene en maakten na afloop een longread in het blad. De productie laat zien dat politieke partijen bijna twee-en-een-half miljoen euro advertentiegeld uitgaven aan platforms als Facebook, Instagram en Google. Opvallend is dat de man die nagenoeg geen geld uitgaf aan promotie de verkiezingen won.

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk