De Loep

Dit zijn de verhalen van De Loep 2018

Genomineerden Loep 2018

Dertig genomineerden telt de editie 2018 van De Loep. Vrijdagavond 22 maart wordt bekend wie van hen de prijzen in de wacht slepen. In de aanloop tot de Avond van de Onderzoeksjournalistiek publiceren we de verhalen achter hun verhalen.

Met De Loep viert de VVOJ de onderzoeksjournalistiek. De vakjury selecteert de mooiste verhalen, met een speciaal oog voor de onderzoeksmethode.

In de aanloop tot de prijsuitreiking portretteren we de genomineerden en hun verhalen, in een reeks op de speciale loepwebsite: loep.vvoj.org.

Hieronder de tot nu toe gepubliceerde verhalen op een rij:

Van hamsteren bij AH tot cruises op de Rijn: moderne slavernij floreert

‘Ik was een slaaf. Hoe noem je dat anders, gratis werken in de bouw?’

Wie is Schild & Vrienden écht?

Honderden meisjes slachtoffer van wraakpornonetwerk

Genademoorden in Oeganda

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek is gratis toegankelijk voor VVOJ-leden en studenten (op vertoon van studentenpas). Wel even reserveren graag, dat kan op de site van Pakhuis de Zwijger.

Geen VVOJ-lid of student? Dan betaal je een bescheiden toegangsprijs van €7,50. Ook die kaartjes koop je op de site van het pakhuis.

 

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk