De Loep

Kees van den Bosch juryvoorzitter De Loep 2017

Schermafbeelding 2017-12-23 om 17.43.51

De jury van De Loep 2017 heeft Kees van den Bosch gekozen tot haar voorzitter. In een eerste bijeenkomst zijn de nieuwe beoordelingscriteria doorgenomen en de taken verdeeld. De uitreiking van de prijs waarmee de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen onderscheidt, staat gepland voor vrijdagavond 6 april.

Kees van den Bosch (1952) was tot voor kort eindredacteur van Argos, het VPRO-radioprogramma over onderzoeksjournalistiek waaraan hij nu nog als redacteur verbonden is. De Loepjury koos hem unaniem tot voorzitter. Van den Bosch was zelf in 2007 genomineerd voor een Loep en won in 2011 een Tegel.

De Loepjury telt negen leden. Behalve Van den Bosch zijn dat Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Hugo van der Parre, Alexander Pleijter, Enzo van Steenbergen en Trees Verleyen. Meer informatie over de juryleden lees je hier.

Inzendingen

Voor de Loep 2017 zijn tot nu toe een dikke honderd inzendingen binnengekomen. Producties met een publicatie/uitzendatum voor in de maanden november en december konden nog tot en met 3 januari worden voorgedragen. De makers van dit voorgedragen werk krijgen het verzoek hun werk in te zenden en een lijst met vragen te beantwoorden. Nieuwe voordrachten zijn niet meer mogelijk.

 

 

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk