De Loep

Kees van den Bosch juryvoorzitter De Loep 2017

Schermafbeelding 2017-12-23 om 17.43.51

De jury van De Loep 2017 heeft Kees van den Bosch gekozen tot haar voorzitter. In een eerste bijeenkomst zijn de nieuwe beoordelingscriteria doorgenomen en de taken verdeeld. De uitreiking van de prijs waarmee de VVOJ de beste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen onderscheidt, staat gepland voor vrijdagavond 6 april.

Kees van den Bosch (1952) was tot voor kort eindredacteur van Argos, het VPRO-radioprogramma over onderzoeksjournalistiek waaraan hij nu nog als redacteur verbonden is. De Loepjury koos hem unaniem tot voorzitter. Van den Bosch was zelf in 2007 genomineerd voor een Loep en won in 2011 een Tegel.

De Loepjury telt negen leden. Behalve Van den Bosch zijn dat Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Hugo van der Parre, Alexander Pleijter, Enzo van Steenbergen en Trees Verleyen. Meer informatie over de juryleden lees je hier.

Inzendingen

Voor de Loep 2017 zijn tot nu toe een dikke honderd inzendingen binnengekomen. Producties met een publicatie/uitzendatum voor in de maanden november en december konden nog tot en met 3 januari worden voorgedragen. De makers van dit voorgedragen werk krijgen het verzoek hun werk in te zenden en een lijst met vragen te beantwoorden. Nieuwe voordrachten zijn niet meer mogelijk.

 

 

Gerelateerde artikelen

Coen van de Ven en Eva Hofman hebben, samen met datawetenschappers, tijdens de verkiezingen onderzoek gedaan naar de sociale mediacampagnes van de politieke partijen. Zij hielden tijdens de aanloop naar de verkiezingen een online campagnemonitor bij op de site van De Groene en maakten na afloop een longread in het blad. De productie laat zien dat politieke partijen bijna twee-en-een-half miljoen euro advertentiegeld uitgaven aan platforms als Facebook, Instagram en Google. Opvallend is dat de man die nagenoeg geen geld uitgaf aan promotie de verkiezingen won.

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk