De Loep

De Loep 2017: jury is aan de slag

De Loep banner

De voordrachtenrondes voor De Loep 2017 zijn gesloten. De jury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, is aan de slag.

De prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet, is geheel vernieuwd.  De oude categorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn vervangen door Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Het platform waarop een productie is verschenen, is daarmee geen onderscheidend criterium meer. Wel reikt de jury nog steeds de Aanmoedigingsprijs uit, voor talent tot en met 30 jaar. Ook heeft de jury met ingang van dit jaar de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Meer informatie over de categorieënindeling vind je in het Loepreglement 2017.

Overgangseditie: april 2016 t/m december 2017

Een tweede grote verandering is dat De Loep voortaan het volledige kalenderjaar beslaat, van 1 januari tot en met 31 december. Dit maakt van De Loep 2017 een overgangseditie. De inzendtermijn voor de Loep 2016 liep immers al in april 2016 af. De Loep 2017 beslaat daarom de periode april 2016 tot en met december 2017.

Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Bij de nieuwe Loep hoort een nieuw evenement. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, die staat gepland voor vrijdag 6 april. Dan wordt ook het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd. Inzendingen voor De Loep maken kans te worden opgenomen in dit jaarboek.

[gravityform id=”35″ title=”true” description=”true”]

 

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk