De Loep

De Loep 2017: jury is aan de slag

De Loep banner

De voordrachtenrondes voor De Loep 2017 zijn gesloten. De jury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, is aan de slag.

De prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet, is geheel vernieuwd.  De oude categorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn vervangen door Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Het platform waarop een productie is verschenen, is daarmee geen onderscheidend criterium meer. Wel reikt de jury nog steeds de Aanmoedigingsprijs uit, voor talent tot en met 30 jaar. Ook heeft de jury met ingang van dit jaar de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Meer informatie over de categorieënindeling vind je in het Loepreglement 2017.

Overgangseditie: april 2016 t/m december 2017

Een tweede grote verandering is dat De Loep voortaan het volledige kalenderjaar beslaat, van 1 januari tot en met 31 december. Dit maakt van De Loep 2017 een overgangseditie. De inzendtermijn voor de Loep 2016 liep immers al in april 2016 af. De Loep 2017 beslaat daarom de periode april 2016 tot en met december 2017.

Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Bij de nieuwe Loep hoort een nieuw evenement. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, die staat gepland voor vrijdag 6 april. Dan wordt ook het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd. Inzendingen voor De Loep maken kans te worden opgenomen in dit jaarboek.

[gravityform id=”35″ title=”true” description=”true”]

 

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk