Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie winnen De Loep 2009?

Vrijdagavond 27 november maakt de VVOJ bekend wie de prijzen voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen 2009 heeft gewonnen, De Loep. Voor de beste geschreven en audiovisuele onthullingen zijn zes producties genomineerd. Nog eens drie producties strijden om de VVOJ-aanmoedigingsprijs.

De Loep, een initiatief van de VVOJ, wordt dit jaar voor de zesde keer toegekend. De onafhankelijke jury wordt voorgezeten door Gerard van Westerloo. De feestelijke uitreiking wordt gepresenteerd door VRT-journaliste Phara de Aguirre. Rondom 21.30 uur zijn de winnaars bekend.

Bij de tekstuele producties zijn drie inzendingen genomineerd: het artikel ‘Memorandum DJZ/IR/2003/158 van NRC Handelsblad-journalist Joost Oranje; een artikelenreeks over mensenhandel van Sheila Kamerman en Dick Wittenberg (NRC-Handelsblad) en het boek ‘De Prooi’, over de overnamestrijd van ABM-AMRO van journalist Jeroen Smit.

In de categorie Audiovisueel zijn genomineerd: de tv-documentaire ‘Het omstreden kankervaccin’ van Manon Blaas en Hetty Nietsch (Zembla); de tv-documentaire ‘Gijzeling in Almelo door Thomas Blom en Sinan Can (eveneens Zembla); en de radio-documentaire ‘Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen’ van Irene Houthuijs en Suzan Borst (Argos).

Voor de Aanmoedigingsprijs van veelbelovende journalisten komen in aanmerking: ‘Gemeenten leveren in door WMO’ door Stephan Bol in het Nederlands Dagblad; ‘Een arts, twee petjes’ van Johan Denis en Steven Vandenbergh in Brussel deze Week; en de documentaire ‘Seeds of Peace’ van Maaike Broos en Andre Kloer.

Gerelateerde artikelen

Je ziet en ruikt het niet, maar het veroorzaakt net zoveel gezondheidsverlies als overgewicht: luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor 11.000 voortijdige doden. Uit dataonderzoek van Investico en EenVandaag blijkt dat ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden te dicht bij een drukke weg staan en daar zelf niet van op de hoogte zijn. De onderzoeksjournalisten gebruikten openbare databestanden en maakten een kaart waarop alle gevoelige verblijfslocaties te vinden zijn.

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk