Nieuws

VVOJ Regiomiddag in Zwolle

bart-ros-jPNV7ETDYms-unsplash

Op dinsdag 27 februari zijn we in Zwolle voor de 3e VVOJ regiomiddag. Kom ook! We beginnen om 14.00 uur – de zaal is vanaf 13.30 open – het programma duurt tot 17.00 met afsluitend een borrel.

Programma:

  • Zorgen over de zorg: Judith Spanjers (o.a. Follow the Money) onderzoekt al jaren de (jeugd)zorgsector en ontmaskert de cowboys die daarin actief zijn – in heel Nederland. Ze deelt enkele van haar ervaringen en methodes in het onderzoeken van misstanden in de zorg: waar moet je als journalist beginnen?’
  • Elke gemeente in Nederland heeft een eigen, onafhankelijke Rekenkamer, die onderzoekt of beleid juist wordt en is uitgevoerd. Daarbij heeft de gemeente een informatieplicht, wat de Rekenkamer een dankbare bron kan maken voor journalisten. Die schat aan informatie wordt nog door te weinig lokale journalisten opgegraven, daarom komen Dirk Jan Droogh en Bert-Jan Buiskool van de Zwolse Rekenkamer vertellen wat zij precies doen en op welke manieren journalisten de vruchten kunnen plukken van hun werk.
  • Nick Kivits is journalist, auteur en trainer, en staat bekend om zijn kennis over techniek, in combinatie met journalistiek. Hij heeft een column in vakblad Villamedia, waar hij regelmatig ‘tooltips’ deelt, en ook op X deelt hij regelmatig tips en tricks onder zijn volgers voor technische handigheidjes. Nick zal ook op de regiodag een aantal nieuwe tools uitlichten die handig zijn om te gebruiken om de dagelijkse journalistieke perikelen wat makkelijker te maken, en die samen met de deelnemers doorlopen.
  • Lokaal verhaal: waar is Eefke gebleven? Eefke Wolf (25) uit Wezep liep bijna veertig jaar geleden de zijdeur van haar werk in Hattem uit, richting het donkere fietsenhok, en is daarna nooit meer gezien. De Stentor-journalist Paulien Plat dook met haar collega Arjen ten Cate in deze oude vermissingszaak, wat resulteerde in de veelbeluisterde podcast Eefke, in rook opgegaan – met enorm veel reacties en tips tot gevolg. Paulien komt vertellen hoe ze het onderzoek én de podcast hebben aangepakt.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk