Nieuws

VVOJ Regiomiddag in Zwolle

bart-ros-jPNV7ETDYms-unsplash

Op dinsdag 27 februari zijn we in Zwolle voor de 3e VVOJ regiomiddag. Kom ook! We beginnen om 14.00 uur – de zaal is vanaf 13.30 open – het programma duurt tot 17.00 met afsluitend een borrel.

Programma:

  • Zorgen over de zorg: Judith Spanjers (o.a. Follow the Money) onderzoekt al jaren de (jeugd)zorgsector en ontmaskert de cowboys die daarin actief zijn – in heel Nederland. Ze deelt enkele van haar ervaringen en methodes in het onderzoeken van misstanden in de zorg: waar moet je als journalist beginnen?’
  • Elke gemeente in Nederland heeft een eigen, onafhankelijke Rekenkamer, die onderzoekt of beleid juist wordt en is uitgevoerd. Daarbij heeft de gemeente een informatieplicht, wat de Rekenkamer een dankbare bron kan maken voor journalisten. Die schat aan informatie wordt nog door te weinig lokale journalisten opgegraven, daarom komen Dirk Jan Droogh en Bert-Jan Buiskool van de Zwolse Rekenkamer vertellen wat zij precies doen en op welke manieren journalisten de vruchten kunnen plukken van hun werk.
  • Nick Kivits is journalist, auteur en trainer, en staat bekend om zijn kennis over techniek, in combinatie met journalistiek. Hij heeft een column in vakblad Villamedia, waar hij regelmatig ‘tooltips’ deelt, en ook op X deelt hij regelmatig tips en tricks onder zijn volgers voor technische handigheidjes. Nick zal ook op de regiodag een aantal nieuwe tools uitlichten die handig zijn om te gebruiken om de dagelijkse journalistieke perikelen wat makkelijker te maken, en die samen met de deelnemers doorlopen.
  • Lokaal verhaal: waar is Eefke gebleven? Eefke Wolf (25) uit Wezep liep bijna veertig jaar geleden de zijdeur van haar werk in Hattem uit, richting het donkere fietsenhok, en is daarna nooit meer gezien. De Stentor-journalist Paulien Plat dook met haar collega Arjen ten Cate in deze oude vermissingszaak, wat resulteerde in de veelbeluisterde podcast Eefke, in rook opgegaan – met enorm veel reacties en tips tot gevolg. Paulien komt vertellen hoe ze het onderzoek én de podcast hebben aangepakt.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk