Conferentie, Nieuws

16 november Masterclassdag

masterclass

Een dag voor de VVOJ Conferentie – op donderdag 16 november – organiseert de VVOJ 3 verschillende masterclasses verdeeld over de dag.

Brecht Castel van Knack Visueel Onderzoek verzorgt op donderdagochtend een masterclass visuele OSINT voor beginners en op donderdagmiddag een meer gevorderde masterclass. En – met hulp van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten – hebben we ook Brian Reed en Hamza Syed bereid gevonden een masterclass te verzorgen. Reed en Syed zijn de makers van de podcast de Trojan Horse Affair, een reconstructie van een schandaal dat in 2014 uitbrak rondom islamitische scholen in de Engelse stad Birmingham. Tijdens deze masterclass nemen zij je mee in hun werkproces en hun samenwerking, waarbij verschillende aspecten aan bod komen waaronder het gebruik van narratief en de verhouding tussen journalistiek en activisme. Zij geven dezelfde masterclass twee keer, zowel op donderdagochtend als op donderdagmiddag.

Praktische informatie

  • De masterclasses van Brecht Castel kosten 150 euro per stuk voor mensen die geen lid zijn van de VVOJ. 75 euro voor VVOJ-leden. Lees meer.
  • De masterclass ‘The Trojan Horse Affair’ kost 200 euro voor niet leden en 100 euro voor leden van de VVOJ. Lees meer. 
  • Bij alle masterclasses is de lunch inbegrepen.
  • De ochtendsessies zijn van 10.00 tot 13.00 de middagsessies van 14.00 tot 17.00.
  • Leden betalen de helft. Word lid!

Locatie: Arteveldehogeschool, Voetweg 66, 9000 Gent, België 

Korting: Combineer je twee masterclasses? Gebruik dan de code #MCstapelkorting25 bij het afrekenen en krijg 25 euro korting op de totaalprijs.

Brian Reed and Hamza Syed on The Trojan Horse Affair

Brian Reed is the host and co-creator of the groundbreaking podcast S-Town. Reed was also a longtime producer at the public radio show and podcast This American Life, where he oversaw the show for years as its senior producer alongside host Ira Glass.

Reed teamed up with new journalist Hamza Syed to co-host the eight-part podcast The Trojan Horse Affair, an investigation into who authored a mysterious letter that wreaked havoc in Britain in 2014. Syed was a journalism student when he and Reed started reporting The Trojan Horse Affair, and their dynamic and friendship has prompted critics to praise the series as a “buddy comedy” of investigative journalism. The Trojan Horse Affair spent weeks as number one on the podcast charts, was downloaded more than 13 million times in its first month and stirred controversy in Britain – prompting calls for a public inquiry and the reopening of legal cases while politicians were denouncing the series in the House of Lords.

On Thursday 16 November 2023 Brian Reed and Hamza Syed will give a masterclass prior to the VVOJ Conference in Ghent.

For this masterclass we have a morning session and an afternoon session planned, so the masterclass takes place twice this day and people can attend either one of them.

Each session allows a maximum of 20 participants.

If you register for this session, we expect you to listen to The Trojan Horse Affair prior to the masterclass and send us three questions for Brian and Hamza (in English) about their journalistic process. Deadline for sending in the questions: latest Tuesday 7 November 2023.

Details of the session will follow.

Possible things to expect in this masterclass are:

  • The different investigative methods that they used for this story and the learning process that Hamza went through using these methods as a young journalist.
  • How to use of narrative/storytelling in investigative journalism.
  • The dynamics between Brian, a seasoned and experienced journalist and Hamza, starting out as a journalist.
  • Both their views on investigative journalism and their roles as journalists.

Brecht Castel OSINT

Voormiddag:

Hoe onderzoek je een foto of een video? Visuele OSINT voor de beginner. Wat zijn de belangrijkste stappen in een fact-check-onderzoek? Hoe herken je of een beeld gemanipuleerd is? Je neemt zelf een interessant beeld dat online circuleert mee om te onderzoeken en doorloopt alle stappen om het beeld te verifiëren. Klik hier voor geschikt beeld voor zo’n onderzoek. Probeer zoveel mogelijk checks te hebben. 😉

Namiddag:

Hoe doe je een echt visueel onderzoek met een klein team? Knack Visueel Onderzoek toont hoe ze te werk gaan. De combinatie van verschillende beelden en de kritische kijk erop kan de waarheid aan het licht brengen. Maar hoe organiseer je dit? En hoe vertel je een helder verhaal? We gaan samen aan de slag met een concrete casus. 

Voorkennis (de voormiddagsessie of eerder opgedane OSINT-skills) vereist.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk