Conferentie Onderzoeksjournalistiek

Claimen en framen - Onderzoeksjournalistiek in een wereld van wantrouwen

De kloof van wantrouwen lijkt overal: tussen de burger en overheid. Tussen journalist en publiek. Tussen kansarm en kansrijk. Tussen woordvoerders en onderzoeksjournalisten. Stadse mediamakers en boeren. Op bijna elk gebied zijn er partijen die als uiterste polen tegenover elkaar staan. Soms schreeuwend en al.

Waar sta je als journalist? Wie geef je het podium en wordt het stille midden nog wel gehoord? En belangrijker: is de kloof wel zo groot als sommigen haar doen lijken?

Want wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Wie luistert er nog naar ons als we met nuance de feiten op tafel leggen? En hoe kunnen we ondanks die claims en frames overeind blijven in een ongelijke discussie?

Dat zien we op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent tijdens de jaarlijkse VVOJ-conferentie! Met ook dit jaar weer indrukwekkende sprekers van internationale media die het podium delen met steengoede Vlaamse & Nederlandse pioniers en ervaren onderzoeksjournalisten. Deze editie is onze keynote Nikole Hannah-Jones (NYT), die in 2020 de Pulitzer Prize won voor haar onderzoek The 1619 project

“In de onderzoeksjournalistiek wordt steeds meer samengewerkt met lokale of internationale collega’s. De VVOJ ondersteunt deze ontwikkeling door het netwerken met collega’s te bevorderen. Tijdens onze conferenties ontstaan de meest bijzondere ideeën voor een nieuwe samenwerking. Je bent van harte uitgenodigd!”

Coco Gubbels

Praktische informatie

De conferentie vindt plaats aan de Arteveldehogeschool aan de campus Campus Kantienberg Voetweg 66, 9000 Gent, België

Informatie over parkeren op de website van Visit Gent.

Annuleringsvoorwaarden

Annuleringen zijn mogelijk tot 7 dagen vóór de geplande startdatum van het evenement. Bij annuleringen wordt een annuleringsvergoeding van 15 euro in rekening gebracht.

Om een annulering door te geven, dient u een e-mail te sturen naar bureau@vvoj.org.

Annuleringen die minder dan 7 dagen voor het evenement worden doorgegeven of no-shows op de dag van het evenement komen niet in aanmerking voor restitutie.

Relevante pagina’s

De Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten