De Loep, Longlist

Uber Files

Investico, Knack, FD, Trouw, De Tijd
Dirk Waterval, Martijn Roessingh, Johan Leupen, Karlijn Kuijpers, Romy van der Burgh, Linda van der Pol, Lars Bové en Kristof Clerix
docs two tone

Maar liefst 124.000 interne documenten van techplatform Uber kwamen bij The  Guardian terecht, die de krant via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) deelde met 180 journalisten uit 29 landen. Zij deden vier maanden onderzoek om te onthullen hoe Uber zich met brute kracht toegang verschafte tot de taximarkt in steden wereldwijd. In Nederland en België publiceerden Het Financieele Dagblad, Trouw, De Groene Amsterdammer/Investico, De Tijd en Knack deze UberFiles.

De documenten in deze enorme digitale grabbelton onthullen welke lobbystrategieën Uber gebruikte om wetgeving naar zijn hand te zetten en controles door de overheid te ontlopen. Zo viel uit verschillende emails op te maen hoe oud-Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) in 2015 en 2016 in het geheim lobbyde voor Uber, zelcfs nadat de Europese Commissie haar expliciet verboden had een functie bij het bedrijf aan te nemen. Kroes benaderde bewindslieden, topambtenaren, en premier Mark Rutte uit naam van het Amerikaanse miljardenbedrijf, via Kroes invloed uitoefenen op de Nederlandse taxiwetgeving en op een strafrechtelijk onderzoek naar Uber.

Het bedrijf wist ook bij een politie-inval inspecteurs voor het lapje te houden met speciaal alarm, waarbij alle computers centraal op ‘zwart’ werden gezet. In Brussel werden onder meer privédetectives ingezet tegen concurrenten en  tegen zogenaamde ‘mysteryshoppers’ die in opdracht van de overheid de praktijk van Uber onderzochten 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk