De Loep, Longlist

Uber Files

Investico, Knack, FD, Trouw, De Tijd
Dirk Waterval, Martijn Roessingh, Johan Leupen, Karlijn Kuijpers, Romy van der Burgh, Linda van der Pol, Lars Bové en Kristof Clerix
docs two tone

Maar liefst 124.000 interne documenten van techplatform Uber kwamen bij The  Guardian terecht, die de krant via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) deelde met 180 journalisten uit 29 landen. Zij deden vier maanden onderzoek om te onthullen hoe Uber zich met brute kracht toegang verschafte tot de taximarkt in steden wereldwijd. In Nederland en België publiceerden Het Financieele Dagblad, Trouw, De Groene Amsterdammer/Investico, De Tijd en Knack deze UberFiles.

De documenten in deze enorme digitale grabbelton onthullen welke lobbystrategieën Uber gebruikte om wetgeving naar zijn hand te zetten en controles door de overheid te ontlopen. Zo viel uit verschillende emails op te maen hoe oud-Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) in 2015 en 2016 in het geheim lobbyde voor Uber, zelcfs nadat de Europese Commissie haar expliciet verboden had een functie bij het bedrijf aan te nemen. Kroes benaderde bewindslieden, topambtenaren, en premier Mark Rutte uit naam van het Amerikaanse miljardenbedrijf, via Kroes invloed uitoefenen op de Nederlandse taxiwetgeving en op een strafrechtelijk onderzoek naar Uber.

Het bedrijf wist ook bij een politie-inval inspecteurs voor het lapje te houden met speciaal alarm, waarbij alle computers centraal op ‘zwart’ werden gezet. In Brussel werden onder meer privédetectives ingezet tegen concurrenten en  tegen zogenaamde ‘mysteryshoppers’ die in opdracht van de overheid de praktijk van Uber onderzochten 

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk