Nieuws, Scholing

Derde editie Zoek Het Uit – leidinggeven aan journalistiek onderzoek

Camera

Steeds meer redacties zien het belang in van eigen onderzoek, van eigen onthullingen en onderscheidende achtergrondjournalistiek. Intussen zijn veel redacties meer gaan doen met minder mensen. Om hun bij dat onderzoek te ondersteunen en versterken, hebben NVJ Academy en VVOJ samen de leergang Zoek Het Uit — leidinggeven aan journalistiek onderzoek opgezet. Een beproefd programma: komend najaar alweer de derde editie.

Deze leergang is speciaal voor ‘chefs tegels lichten’: redactiechefs —(adjunct-) hoofdredacteuren, eindredacteuren, samenstellers en coördinatoren— en journalisten met het uitzicht op zo’n leidinggevende functie. Een rol met bijzondere verantwoordelijkheden, die specialistische kennis en vaardigheden vereist.

Wanneer zet je in op een dossier, hoe manage je zo’n journalistiek project en wanneer publiceer je of kap je een onderzoek af? Hoe bereik en bewaak je journalistieke kwaliteit, ook bij stijgende productiedruk? Wat zijn je juridische en ethische verantwoordelijkheden als leidinggevende?

In zes trainingsdagen vanaf november 2022, wordt binnen de groep van minimaal twaalf, maximaal achttien deelnemers de basis gelegd voor onderlinge intervisie en eventuele journalistieke samenwerking.

Dankzij steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kost deelname aan de leergang niet € 1.950 maar €1.250 per deelnemer. Voor freelancers met een KVK-nummer slechts €625.

Belangstelling? Aanmelden? Vragen?
nvjacademy@nvj.nl

“Hoe manage je zo’n journalistiek project en wanneer publiceer je of kap je een onderzoek af? ”

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk