Conferentie, Nieuws

Journalistieke wandeling tijdens de Conferentie Onderzoeksjournalistiek [VOL]

image-1

Speciaal voor de VVOJ is een spiksplinternieuwe Journalistiekwandeling gemaakt.

Leidse Journalistiekwandeling

Wandel in kleine groepen onder leiding van een gids langs de Roepstoel waar het gemeentenieuws werd bekendgemaakt. Ontdek de plaatsen in de oude binnenstad waar de Ordinaire Leydse Courant in 1686 van de persen kwam, waar de drukkerij van Sijthoff (van architect Dudok) gebouwd is. Hoor over de beroemde Gazette de Leyde, de Franstalige krant die in de achttiende eeuw onder de familie Luzac, uitgroeide tot dé krant van Europa, met op het hoogtepunt een oplage van 10.000 exemplaren. Bezoek het gebied waar de kruitramp huis heeft gehouden en de gracht waar Volk en Vaderland werd gedrukt, terwijl om de hoek illegaal de verzetspersen draaiden.


Deze wandeling is gebaseerd op teksten van studenten Boekwetenschap en dr. A. Dablacova, onder eindredactie van Berry Dongelmans en Mirjam Rörsch.

Roepstoel op de Breestraat naast het stadhuis.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk