Conferentie, Nieuws

Journalistieke wandeling tijdens de Conferentie Onderzoeksjournalistiek [VOL]

image-1

Speciaal voor de VVOJ is een spiksplinternieuwe Journalistiekwandeling gemaakt.

Leidse Journalistiekwandeling

Wandel in kleine groepen onder leiding van een gids langs de Roepstoel waar het gemeentenieuws werd bekendgemaakt. Ontdek de plaatsen in de oude binnenstad waar de Ordinaire Leydse Courant in 1686 van de persen kwam, waar de drukkerij van Sijthoff (van architect Dudok) gebouwd is. Hoor over de beroemde Gazette de Leyde, de Franstalige krant die in de achttiende eeuw onder de familie Luzac, uitgroeide tot dé krant van Europa, met op het hoogtepunt een oplage van 10.000 exemplaren. Bezoek het gebied waar de kruitramp huis heeft gehouden en de gracht waar Volk en Vaderland werd gedrukt, terwijl om de hoek illegaal de verzetspersen draaiden.


Deze wandeling is gebaseerd op teksten van studenten Boekwetenschap en dr. A. Dablacova, onder eindredactie van Berry Dongelmans en Mirjam Rörsch.

Roepstoel op de Breestraat naast het stadhuis.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk