Conferentie, Nieuws

Journalistieke wandeling tijdens de Conferentie Onderzoeksjournalistiek [VOL]

image-1

Speciaal voor de VVOJ is een spiksplinternieuwe Journalistiekwandeling gemaakt.

Leidse Journalistiekwandeling

Wandel in kleine groepen onder leiding van een gids langs de Roepstoel waar het gemeentenieuws werd bekendgemaakt. Ontdek de plaatsen in de oude binnenstad waar de Ordinaire Leydse Courant in 1686 van de persen kwam, waar de drukkerij van Sijthoff (van architect Dudok) gebouwd is. Hoor over de beroemde Gazette de Leyde, de Franstalige krant die in de achttiende eeuw onder de familie Luzac, uitgroeide tot dé krant van Europa, met op het hoogtepunt een oplage van 10.000 exemplaren. Bezoek het gebied waar de kruitramp huis heeft gehouden en de gracht waar Volk en Vaderland werd gedrukt, terwijl om de hoek illegaal de verzetspersen draaiden.


Deze wandeling is gebaseerd op teksten van studenten Boekwetenschap en dr. A. Dablacova, onder eindredactie van Berry Dongelmans en Mirjam Rörsch.

Roepstoel op de Breestraat naast het stadhuis.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk