De Loep, Longlist, Opsporend

Wie zette mijn naaktfoto’s online?

De Volkskrant
Jantine Jongebloed
Camera

Een persoonlijk onderzoek naar de verspreiding van naaktfoto’s op internet leidt tot een universeel verhaal over seksualiteit, schaamte, schulden dubbele moraal

Jantine Jongebloed deed vijf maanden onderzoek naar de toedracht van de verspreiding van haar naaktfoto’s in 2004, die destijds op o.a. GeenStijl.nl verschenen. Ze was 16 en zat in het eindexamenjaar van de middelbare school. Zeventien jaar later sprak ze met meer dan 60 betrokkenen over hun rol en hun aandeel in deze sextingmisbruikzaak.

Het resulteerde niet alleen in een reconstructie van een zedendelict, maar een universeel verhaal over seksualiteit, schaamte, schuld (victim blaming), de dubbele moraal (slut shaming), groepsdynamiek, boetedoening, de rol van sekseducatie binnen het gezin en op school en idee over hoe dit soort (online) seksueel misbruik te voorkomen.

Voor haar onderzoek deed Jongebloed onder meer deskresearch op internetfora uit 2003-2004, in MSN- en IRC-chatlogs, op door de Wayback Machine gearchiveerde webpagina’s van o.a. GeenStijl.nl. En op persoonlijke blogs van verdachten, e-mailconversaties en dagboekfragmenten.
Voortdurend moest ze verbanden leggen tussen nicknames – in 2004 op een forum achtergelaten – en NAW-gegevens van verdachten, om hen vervolgens te kunnen lokaliseren via sociale media. Daarna volgden vele gesprekken met verdachten en klasgenoten.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk