De Loep, Longlist, Opsporend

Wie zette mijn naaktfoto’s online?

De Volkskrant
Jantine Jongebloed
Camera

Een persoonlijk onderzoek naar de verspreiding van naaktfoto’s op internet leidt tot een universeel verhaal over seksualiteit, schaamte, schulden dubbele moraal

Jantine Jongebloed deed vijf maanden onderzoek naar de toedracht van de verspreiding van haar naaktfoto’s in 2004, die destijds op o.a. GeenStijl.nl verschenen. Ze was 16 en zat in het eindexamenjaar van de middelbare school. Zeventien jaar later sprak ze met meer dan 60 betrokkenen over hun rol en hun aandeel in deze sextingmisbruikzaak.

Het resulteerde niet alleen in een reconstructie van een zedendelict, maar een universeel verhaal over seksualiteit, schaamte, schuld (victim blaming), de dubbele moraal (slut shaming), groepsdynamiek, boetedoening, de rol van sekseducatie binnen het gezin en op school en idee over hoe dit soort (online) seksueel misbruik te voorkomen.

Voor haar onderzoek deed Jongebloed onder meer deskresearch op internetfora uit 2003-2004, in MSN- en IRC-chatlogs, op door de Wayback Machine gearchiveerde webpagina’s van o.a. GeenStijl.nl. En op persoonlijke blogs van verdachten, e-mailconversaties en dagboekfragmenten.
Voortdurend moest ze verbanden leggen tussen nicknames – in 2004 op een forum achtergelaten – en NAW-gegevens van verdachten, om hen vervolgens te kunnen lokaliseren via sociale media. Daarna volgden vele gesprekken met verdachten en klasgenoten.

Gerelateerde artikelen

“Een ideale plek voor mensen die niet gevonden willen worden” gaat over de opkomst en ondergang van De Hertenwei, een familiecamping in de periferie van het Brabantse dorpje Lage Mierde. In de jaren zeventig en tachtig was De Hertenwei een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit onder meer Rotterdam, wat de camping een “goudmijn” maakte voor de toenmalige eigenaren en ondernemers uit het dorp.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk