De Loep, Longlist, Opsporend

Huawei kon alle gesprekken van mobiele kpn-klanten afluisteren, inclusief die van politici

De Volkskrant
Huib Modderkolk
Geheugenkaartjes two-tone

Al jarenlang gingen er geruchten over Chinese afluisterpraktijken in de Nederlandse mobiele telefonie. Huib Modderkolk kwam met de bewijzen.

Hoe doe je onderzoek naar geheime diensten en spionage? Wobben heeft geen zin en on the record wil niemand praten. Huib Modderkolk drinkt heel veel kopjes koffie – soms op rare plekken, maakt lange wandelingen en moet tussen de regels door luisteren, verbanden trekken, relaties leggen.

En uiteindelijk heeft hij dan beet: hij krijgt documenten in handen die aantonen dat het Chinese Huawei de mogelijkheid had om het telefoonverkeer van miljoenen Nederlanders af te luisteren via Telfort en KPN. Uit deze geheime interne rapporten blijkt dat het Chinese bedrijf zowel bij Telfort als bij KPN tijdenlang bij zeer gevoelige data kon. Uit kostenoverwegingen hadden beide bedrijven het beheer van hun netwerk uitbesteed aan Huawei. Dat deden ze onzorgvuldig en zonder goede controle.

Uit het eerste artikel bleek dat Huawei onbeperkt toegang had tot de klant-en facturatiegegevens van miljoenen abonnees van Telfort.

In het tweede artikel werd onthuld dat Huawei vanuit China ongeautoriseerde toegang had tot de kern van het mobiele netwerk van KPN. Daarnaast kon Huawei onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had het in strijd met de wet toegang tot tapinformatie.

In het derde artikel werd gesteld dat Huawei nog steeds het beheer doet van apparatuur in de kern van het KPN-netwerk, in tegenspraak met de officiële lezing van KPN.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk