De Loep, Longlist, Opsporend

Drugscrimineel startte coalitiepartij

De Limburger
Paul Bots en Simon Doesborgh
Kranten Two-tone

Een man die nog zeven jaar celstraf in Duitsland moest uitzitten vanwege een drugsmisdrijf startte in 2009 een politieke partij in zijn thuisgemeente Roerdalen. De lijsttrekker is inmiddels wethouder en pleit in 2021 voor de aankoop ter waarde van 700.000 euro van een pand dat eigendom is van de omstreden oprichter.

Aanleiding voor het onderzoek vormden meerdere geruchten die in het dorp de kop opstaken toen de gemeente plannen wilde ontwikkelen rond het pand van de omstreden man met crimineel verleden. Wat klopt er van die geruchten over de banden tussen de wethouder en de crimineel die uit de Duits rechtbank ontsnapte? En heeft de crimineel voordeel gehad van die politieke banden?

Onderzoeksjournalist Bots en regioverslaggever Doesborgh doken in de historie van de beweerde crimineel. Deze bleek zelf geen geheim gemaakt te hebben van zijn verleden en er was een heel spoor van uitspraken van Duitse rechtbanken, het Duitse gerechtshof en het Europese Hof te achterhalen.

Puzzelstukjes vielen gaandeweg in elkaar. Nummers van geanonimiseerde vonnissen kwamen overeen. Namen vielen in te vullen. Er is met een groot aantal mensen in het dorp en rond de politiek gesproken om feiten te controleren. Voormalige zakenpartners en mensen van wie gronden zijn gekocht zijn achterhaald via KvK en Kadaster.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk