De Loep, Longlist, Opsporend

De MH17-tapes

Nieuwsuur ( NOS/NTR )
Gert-Jan Dennekamp, Devran Alkas, Cheuk-Ming Tang, Rick Storm, Ardi Vleugels, Leendert de Keijzer, Daan van Elk en fixers in Oekraïne en Rusland
Camera

Op basis van duizenden afgeluisterde gesprekken en eigen onderzoek maakt NOS/NTR Nieuwsuur een unieke reconstructie van wat er op en rond 17 juli 2014 is gebeurd.

Niet eerder is een zo gedetailleerde reconstructie gemaakt van de dagen voor en na het neerhalen van vlucht MH17. Het verhaal biedt een uniek inzicht in hoe de separatisten elkaar informeerden over het neerhalen van het vliegtuig. De chaos van het moment en de leugens die ze elkaar direct al vertelden.

De tapes geven een inzicht in de chaotische organisatie van de rebellen. Op dat moment was er van een volledige centrale machtsstructuur geen sprake; er zijn onderlinge fricties en spanningen.

De redactie beschikte onder andere over alle gesprekken die Sergej Doebinski – een hoge commandant en een van de verdachten in het MH17-proces – met zijn persoonlijke telefoon heeft gevoerd in de maanden juli en augustus. Dit zijn duizenden gesprekken, met vrienden, familie, kennissen, vriendin en strijders. Een uniek inkijkje in de wereld van deze commandant, die een centrale rol blijkt te spelen bij het transport van het wapen.

Dagenlang, wekenlang, is een redacteur bezig geweest een groot deel van de gesprekken af te luisteren, in een excel-sheet te verwerken en naast de bekende feiten te leggen. Het was een monnikenwerk om uit te pluizen wie met wie sprak en waar het over ging. Maar zo ontstaat een beeld wie wanneer welke rol speelde.

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk