De Loep

Openstelling Loep 2021: doe snel een voordracht

LOEP

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

De Loep is een prijs vóór journalisten, ván journalisten en daarmee een eerbetoon aan het beste in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.

De VVOJ reikt een Loep uit in drie categorieën: opsporende, controlerende en signalerende onderzoeksjournalistiek. Jong talent (onder de 30) maakt kans op de aanmoedigingsprijs.

In het Loep-reglement vind je meer informatie over de categorie-indeling. 

Wil je iemand voordragen bij de jury voor de Loep 2021? Vul dan dit formulier in. Dat kan tot en met 3 januari 2022 voor producties die zijn gepubliceerd in november en december 2021. (De eerste inzendtermijn – voor producties tot en met oktober 2021 – is gesloten op 26 november 2021).

Als je jouw eigen werk wil inzenden voor de Loep 2021, dan vragen we je dit vragenformulier in te vullen. Dit kan en tot en met 10 januari 2022 voor producties die in november en december 2021 zijn verschenen (De eerste inzendtermijn is gesloten op 1 december 2021).

De Loep 2021 zal in het voorjaar van 2022 feestelijk worden uitgereikt. 

Een vakjury beoordeelt de inzendingen voor De Loep. De jury staat onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, oud-eindredacteur van Argos. Verder zitten in de jury: Ides Debruyne, Joga Brouwers, Hugo van der Parre, Mirjam Prenger, Gie Goris, Ayfer Erkul, Adrián Estrada en Felix Voogt.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk