Woo

Campagne betere Wet open overheid leidt tot aanpassing voorstel

wob

Een permanent adviescollege en overheidsinformatie toegankelijke via één platform: de Wet open overheid die nu in de Tweede Kamer ligt, is een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere versie. De Wet open overheid is de opvolger van de stokoude Wet openbaarheid bestuur en wordt morgen, dinsdag 12 januari, behandeld in de Tweede Kamer.

Een open overheid is van groot belang voor het functioneren van de democratie en het vertrouwen van de burger. De toeslagenaffaire heeft laten zien dat de overheidsinformatie niet op orde is en dat verbeteringen hoognodig zijn. Open State Foundation en mediaorganisaties VVOJ, NVJ, NDP Nieuwsmedia en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren pleiten al langer voor verbeteringen in de Wet open overheid. Deze organisaties roepen de Kamerleden nu op de laatste verbeteringen te omarmen. Het nieuwe permanente adviescollege moet wel voldoende slagkracht krijgen om te voorkomen dat een verbetering op papier in de praktijk tot vertraging leidt. En de conclusies naar aanleiding van de toeslagenaffaire over meer transparantie van intern beraad van bestuursorganen moeten ook zijn weerslag vinden in de Woo.

Eerdere berichten hierover:

https://wob.vvoj.org/algemeen/journalistiek-wil-aanpassingen-in-wet-open-overheid/

 

 

Verbeter de WOO

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk