Woo

Verbeter de WOO

brett-jordan-ulRlAm1ITMU-unsplash

Kom in actie! #verbeterdewoo

We hebben je hulp hard nodig! Volgende week wordt in de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel de Wet open overheid (Woo) behandeld. Een belangrijk moment, want dit wetsvoorstel komt in de plaats van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Onderzoeksjournalisten proberen vaak via de Wob documenten boven tafel te krijgen. En iedereen die dat weleens doet weet inmiddels hoe enorm frustrerend dat proces kan zijn. Daarom ligt er nu een ‘verbeterde’ versie van de Wob op tafel: de Woo.

Nou ja, verbetering. Middels een brief aan Kamerleden hebben we deze week samen met NDP Nieuwsmedia, de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en Open Station Foundation laten weten dat die Woo lang niet ver genoeg gaat. En om die Kamerleden nog eens goed wakker te schudden, vragen we je om dat via een tweet met hashtaq #verbeterdewoo te laten weten.

Je kunt ook onze tweets retweeten. Kom in actie! Nu is het moment.

Brief aan Kamer Woo

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk