Uitgelicht, Wob

November 2018 – Nederland steunde ‘terreurbeweging’ in Syrië.

In september 2018 berichtten Nieuwsuur en Trouw in een gezamenlijk onderzoeksproject dat de financiële en materiele steun die Nederland heeft gegeven aan Syrische rebellengroepen die mensenrechten schonden of eerder door het OM als ‘terroristisch’ waren bestempeld. In dat kader hadden Milena Holdert en Ghassan Dahhan ook acht wob-verzoeken gedaan, maar die waren op het moment van publiceren allemaal afgewezen.

Twee maanden later komen er alsnog documenten vrij. Die tonen aan dat bijna alle geleverde goederen zijn ingezet in de gewapende strijd, dit in tegenstelling tot wat minister Blok van buitenlandse zaken steeds heeft beweerd. In de documenten worden ook namen genoemd van strijdgroepen die tot dan golden als staatsgeheime informatie. Een foutje van het ministerie. De journalisten winnen begin 2019 een Loep met hun verhalenreeks. Zie de betreffende Nieuwsuur-artikelen hier en hier. Voor Trouw klik hier en hier.

 

 

 

Woo-verzoek maken? Gebruik de Woo-generator.

Sinds 12 november 2020 is de generator beschikbaar  Met deze tool maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Woo-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.