Uitgelicht, Wob

Augustus 2019 – Opstelten bemoeide zich met de minder-minder-strafzaak tegen Geert Wilders

RTL Nieuws onthult dat oud-minister Ivo Opstelten en topambtenaren van het ministerie van Justitie zich persoonlijk hebben bemoeid met de strafzaak tegen Geert Wilders. Vijf jaar na de omstreden ‘minder-Marokkanen’-uitspraak duikt bewijs op dat zij invloed hebben uitgeoefend, vóórdat het Openbaar Ministerie (OM) definitief besloot Wilders te vervolgen. Dit blijkt uit een tot dusver geheime ambtelijke nota uit 2014, die het ministerie vrijgaf aan RTL Nieuws.

In die nota staat dat in september alleen nog sprake is van een ‘voorgenomen’ beslissing van het OM over de vervolging van Wilders. Een week later komt RTL met een aanvulling: topambtenaren van het ministerie van Justitie hebben zich inhoudelijk bemoeid met de strafzaak tegen Wilders. Zij drongen er bij het Openbaar Ministerie (op aan om Wilders in de zaak over ‘minder Marokkanen’-uitspraken zo stevig mogelijk aan te pakken. De ambtenaren noemen Wilders’ uitspraken ‘kwaadaardig’ en ‘racistisch’ en adviseren het OM er met gestrekt been in te gaan.

Geert Wilders vindt het eens te meer reden om de rechtszaak tegen hem te stoppen. Verschillende coalitie- en oppositiepartijen tonen zich ongerust over de politieke bemoeienis met een strafproces. Zie ook hier

Woo-verzoek maken? Gebruik de Woo-generator.

Sinds 12 november 2020 is de generator beschikbaar  Met deze tool maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Woo-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Bijna de helft van de gemeenten, provincies en waterschappen werpt onnodige drempels op bij de toegang tot overheidsinformatie. Zo is het bij deze lagere overheden niet mogelijk een Woo-verzoek digitaal in te dienen, of alleen na een vragenlijst in te vullen of in te loggen met DigiD. Dat is in strijd met de Wet open overheid (Woo). De Woo verving op 1 mei vorig jaar de Wet openbaarheid van bestuur en moest zorgen voor betere toegang tot overheidsinformatie.

De nieuwe Wet open overheid, die regelt welke overheidsdocumenten openbaar gemaakt moeten worden, had moeten leiden tot een vlottere verstrekking van documenten, maar daar komt nog niets van terecht. In 2021 was de gemiddelde doorlooptijd van een verzoek tot openbaarmaking 161 dagen, sinds de invoering van de Woo is dat 162 dagen. En dat terwijl de de wettelijke termijn is verlaagd van 56 naar 42 dagen.

Dit blijkt uit Matglas, een onderzoeksrapport van de Open State Foundation en het Instituut Maatschappelijke Innovatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.