Uitgelicht, Woo

April 2018 – Ambtenaren schrijven én beoordelen de Schiphol-mer

De ambtenaren op het ministerie van Infrastructuur die moeten oordelen over de milieueffectrapportage (MER) voor de uitbreiding van de luchthaven Schiphol, werken zelf mee aan het schrijven van die MER. Zodoende lijkt het er op dat de slager zijn eigen vlees keurt.  

NOS Nieuws ontdekt dit in de correspondentie tussen Schiphol en het ministerie die met behulp van de Wob is opgevraagd. Tussen april en november 2017 was er 34 keer mailcontact tussen ambtenaren van het ministerie en Schiphol over het rapport. Meerdere keren vonden er bijeenkomsten plaats met ambtenaren en medewerkers van Schiphol, blijkt uit de e-mails. Minstens twee daarvan waren met het ‘kernteam MER’, een werkgroep van ambtenaren, medewerkers van Schiphol en het bureau dat de berekeningen namens Schiphol uitvoert.

In een reactie zegt minister Cora van Nieuwenhuizen dat ze er niets van wist. In het jaar na de publicatie is de werkwijze op het ministerie aangepast: er wordt voortaan gewerkt met verschillende groepen ambtenaren voor het opstellen en het beoordelen van een MER. 

 

Woo-verzoek maken? Gebruik de Woo-generator.

Sinds 12 november 2020 is de generator beschikbaar  Met deze tool maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Woo-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.