Uitgelicht

Transparante overheid is wensdroom met nieuwe Wob-wet ‘Woo’: Debat 8 oktober 2019

nieuwspoort

Journalisten zijn boos. De nieuwe wet die voor meer transparantie bij de overheid moest zorgen, is ‘rijp voor de prullenbak’, schreven de NVJ, de VVOJ en tientallen redacties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De indieners daarentegen vinden dat hun wet wel degelijk voor een transparantere overheid zorgt. Op 8 oktober gaan ze in perscentrum Nieuwspoort met elkaar in debat.

Alle documenten bij de overheid zijn van de burger. De Wob, de Wet openbaarheid van bestuur garandeert dat iedereen ze ook daadwerkelijk kan raadplegen. Maar de Wob heeft een aantal nadelen: termijnen worden ruimschoots overschreden, belangrijke gedeelten worden weggelakt, uitzonderingsgronden zoals staatsgeheime informatie of persoonsgegevens worden te ruim ingezet, vinden journalisten.

Een nieuwe wet zou hier verandering in moeten brengen. Met de Wet open overheid (Woo) hoopten Groen Links en D66 aan die wens tegemoet te komen. Om voldoende politieke steun te krijgen, werd het wetsvoorstel meerdere malen aangepast. Een verslechtering ten opzichte van de huidige praktijk vinden journalisten. Nog steeds een aanmerkelijke verbetering, zeggen de indienende partijen.

Op dinsdag 8 oktober 2019 debatteren journalisten, juristen, ambtenaren en politici over de Wet open overheid.

Indieners Bart Snels (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66) komen hun wetsvoorstel verdedigen; Wilma Haan van de Open State Foundation vindt het wetsvoorstel een stap in de goede richting.

Journalisten Hugo van der Parre (NOS) en Jorg Leijten (NRC) beargumenteren waarom de Woo geen verbetering is en stellen voor in plaats daarvan de Wob aan te passen. Mediaspecialist en jurist Paul Waszink geeft zijn eigen visie op het wetsvoorstel.

Wob-kenner Roger Vleugels spreekt een column uit. Vleugels was betrokken bij de eerste pogingen om de Wob te verbeteren, maar stapte uit onvrede over het resultaat uit het overleg.

Expert in overheidscommunicatie Jeroen Sprenger, begeleidt het debat.

Het debat wordt georganiseerd door de VVOJ, de vereniging van onderzoeksjournalisten en de commissie Democratie en Debat van internationaal perscentrum Nieuwspoort.

De VVOJ schreef over de Woo een brandbrief aan de Tweede Kamer die door veel media werd ondertekend, en een opinieartikel voor Villamedia.

Het debat wordt gehouden in Internationaal perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. Toegang is gratis.

Aanvang 18.00 uur, einde rond 19.30 uur.

Voor meer informatie:

Anneke Verbraeken

06-41035209

andrajournalistiek@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Journalisten zien de meerwaarde van de Woo, maar zijn niet tevreden over de medewerking van de overheid bij de afhandeling van een informatieverzoek. Ze vermoeden bewuste, politiek gemotiveerde vertragingen, maar zien toch kansen in een nauwe samenwerking met de overheid.

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk