Uitgelicht

Transparante overheid is wensdroom met nieuwe Wob-wet ‘Woo’: Debat 8 oktober 2019

nieuwspoort

Journalisten zijn boos. De nieuwe wet die voor meer transparantie bij de overheid moest zorgen, is ‘rijp voor de prullenbak’, schreven de NVJ, de VVOJ en tientallen redacties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De indieners daarentegen vinden dat hun wet wel degelijk voor een transparantere overheid zorgt. Op 8 oktober gaan ze in perscentrum Nieuwspoort met elkaar in debat.

Alle documenten bij de overheid zijn van de burger. De Wob, de Wet openbaarheid van bestuur garandeert dat iedereen ze ook daadwerkelijk kan raadplegen. Maar de Wob heeft een aantal nadelen: termijnen worden ruimschoots overschreden, belangrijke gedeelten worden weggelakt, uitzonderingsgronden zoals staatsgeheime informatie of persoonsgegevens worden te ruim ingezet, vinden journalisten.

Een nieuwe wet zou hier verandering in moeten brengen. Met de Wet open overheid (Woo) hoopten Groen Links en D66 aan die wens tegemoet te komen. Om voldoende politieke steun te krijgen, werd het wetsvoorstel meerdere malen aangepast. Een verslechtering ten opzichte van de huidige praktijk vinden journalisten. Nog steeds een aanmerkelijke verbetering, zeggen de indienende partijen.

Op dinsdag 8 oktober 2019 debatteren journalisten, juristen, ambtenaren en politici over de Wet open overheid.

Indieners Bart Snels (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66) komen hun wetsvoorstel verdedigen; Wilma Haan van de Open State Foundation vindt het wetsvoorstel een stap in de goede richting.

Journalisten Hugo van der Parre (NOS) en Jorg Leijten (NRC) beargumenteren waarom de Woo geen verbetering is en stellen voor in plaats daarvan de Wob aan te passen. Mediaspecialist en jurist Paul Waszink geeft zijn eigen visie op het wetsvoorstel.

Wob-kenner Roger Vleugels spreekt een column uit. Vleugels was betrokken bij de eerste pogingen om de Wob te verbeteren, maar stapte uit onvrede over het resultaat uit het overleg.

Expert in overheidscommunicatie Jeroen Sprenger, begeleidt het debat.

Het debat wordt georganiseerd door de VVOJ, de vereniging van onderzoeksjournalisten en de commissie Democratie en Debat van internationaal perscentrum Nieuwspoort.

De VVOJ schreef over de Woo een brandbrief aan de Tweede Kamer die door veel media werd ondertekend, en een opinieartikel voor Villamedia.

Het debat wordt gehouden in Internationaal perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag. Toegang is gratis.

Aanvang 18.00 uur, einde rond 19.30 uur.

Voor meer informatie:

Anneke Verbraeken

06-41035209

andrajournalistiek@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk