Nieuws

Brandbrief Nederlandse media aan Tweede Kamer

Photo by Bank Phrom on Unsplash

PERSBERICHT VVOJ

Nederlandse media: stop met de Wet open overheid!

De Tweede Kamer moet het voorstel voor de Wet open overheid (Woo) afwijzen en zich inzetten om de bestaande Wet openbaarheid van bestuur – de Wob – daadwerkelijk te moderniseren. Die oproep doet de Nederlandse journalistiek in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. De Kamer buigt zich dit voorjaar over het wetsvoorstel voor de Woo.

De brief is een initiatief van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en wordt ondersteund door de hoofdredacties van vijftig vooraanstaande media. Daaronder alle landelijke en regionale kranten, NOS Nieuws, RTL Nieuws, alle regionale omroepen, opiniebladen, journalistieke radio- en tv-programma’s, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ.

De Wet open overheid is bedoeld als opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en zou de transparantie van het openbaar bestuur moeten verbeteren. Sinds het eerste wetsvoorstel uit 2012 zijn echter vrijwel alle beoogde verbeteringen en moderniseringen verdwenen of ernstig verwaterd. Was er eerst nog sprake van kortere termijnen voor bestuursorganen om te reageren op informatieverzoeken, van een informatieregister, een informatiecommissaris, uitbreiding van de reikwijdte naar meer bestuursorganen en van actieve openbaarmaking van veel meer documenten, zeven jaar later is daar bijna niets van over.

“Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistieke beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen”, schrijft de verzamelde Nederlandse journalistiek in de brief.

VVOJ-voorzitter Evert de Vos zegt in een toelichting: “Wij dringen er met klem op aan dat de Kamer het wetsvoorstel naar de prullenmand verwijst. Dit wetsvoorstel is zo verwaterd dat we er niets mee opschieten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”.

De oproep van de onderzoeksjournalisten wordt ondersteund door de hoofdredacties van:

NRC, De Volkskrant, AD, Trouw, De Telegraaf, NOS Nieuws, Nieuwsuur, RTL Nieuws, NU.nl, EenVandaag, Zembla, De Monitor, Vrij Nederland, Elsevier, De Groene Amsterdammer, Investico, Follow the Money, Reporter Radio, Pointer, Local Focus, Het Parool, De Limburger, De Gelderlander (abusievelijk niet vermeld in de brief aan de Kamer), Twentsche Courant/Tubantia, Brabants Dagblad, BN/De Stem, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Eindhovens Dagblad, PZC, De Stentor, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, De Stadsbron, Vers Beton, RTV Noord, Omrop Fryslan, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep Gelderland, RTV Utrecht, Omroep Flevoland, NH Nieuws, Omroep West, RTV Rijnmond, Omroep Zeeland, Omroep Brabant, L1.

En het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ.

 

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk