VVOJ Vereniging

Nieuwe bestuursleden

arnaud-jaegers-253360-unsplash

Afgelopen maand hebben 77 leden de moeite genomen om te stemmen in onze online bestuursverkiezing. Toegegeven: veel te kiezen viel er niet, omdat het aantal kandidaten precies overeenkwam met de beschikbare plekken. Bij elke kandidaat was het aantal tegenstemmers, want die mogelijkheid was er wel degelijk, op de vingers van één hand te tellen, waardoor we kunnen stellen dat alle kandidaten met een overweldigende meerderheid zijn gekozen.

De volgende drie nieuwe bestuursleden zijn benoemd:

Jef Poortmans (1981), freelance journalist bij onder meer De Groene Amsterdammer, is de nieuwe penningmeester van de VVOJ. In 2018 won hij de Citi Journalistic Excellence Award, een prijs voor economische verslaggeving, voor zijn reportage over schaduwbanken, gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.
Coen van de Ven (1992) is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Eerder werkte hij als freelance journalist voor bijvoorbeeld de Volkskrant, Knack en De Standaard. Als algemeen bestuurslid zal hij zich onder meer inzetten om jonge journalisten nauwer bij de vereniging te betrekken.
Klaas den Tek (1978) is onderzoeksjournalist bij Reporter Radio. Eerder werkte hij voor Brandpunt (KRO-NCRV), het interviewprogramma Eén op één (KRO-NCRV) en RTL Nieuws. Klaas zal het bestuur vertegenwoordigen in, onder meer, de Wob-werkgroep.

De zittende bestuursleden Evert de Vos (voorzitter), Vincent Weggemans (secretaris) en Paul Schram zijn voor een nieuwe termijn benoemd.

Het bestuur van de VVOJ bestaat nu uit:

Evert de Vos (redactiechef De Groene Amsterdammer, voorzitter)
Jef Poortmans (freelance journalist, penningmeester)
Vincent Weggemans (eindredacteur Het Parool, secretaris)
Karel Degraeve (adjunct-hoofdredacteur Knack)
Annick Hus (freelance journalist)
Paul Schram (eindredacteur EénVandaag)
Klaas den Tek (onderzoeksjournalist Reporter Radio)
Coen van de Ven (redacteur De Groene Amsterdammer)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk