Evenementen

Bijtanken in Mechelen: EIJC & Dataharvest 2019

EIJC-beeldmerk

Zin om weer eens een paar dagen nieuwe tips & tricks te verzamelen? Ervaringen uit te wisselen met collega’s uit heel Europa? Inspiratie op te doen? En eind volgende week nog wat tijd over in je agenda? Schrijf je dan snel nog in voor EIJC19 & Dataharvest in Mechelen. Van vrijdag 17 tot 19 mei, natuurlijk voorafgegaan door de traditionele Hack Day op 16 mei.

De conferentie focust dit jaar onder meer op deze thema’s:

  • Crossborder samenwerking. Hoe stel je een goed team samen? Hoe zorg je ervoor dat dat team lekker blijft draaien en dat iedereen de deadlines haalt? Hoe communiceer je veilig en effectief met elkaar? Welke platforms en tools zijn er inmiddels zoal beschikbaar? Een track met antwoorden op deze en nog vele andere vragen. En natuurlijk met veel voorbeelden uit de praktijk.
  • De regio. Met name in Europa is onderzoeksjournalistiek in de regio sterk in opkomst. Decentralisatie van bestuur maakt de regio’s belangrijker, wat het ook weer belangrijker maakt de (bestuurlijke) machten in die regio’s te controleren. Ook in deze track veel voorbeelden van geslaagde samenwerkingsprojecten, met een speciaal accent op het thema huisvesting.
  • Datajournalistiek. Van oudsher is #EIJC19 dé plek om je te laten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in computer assisted reporting en om nieuwe databronnen aan te boren. Dat begin op de Hack Day en gaat daarna door in drie speciale tracks.
  • De macht van het algoritme. Steeds vaker worden beslissingen genomen door gemaakt door machines. Op het programma van #EIJC19 staat onder meer de ‘geautomatiseerde besluitvorming’ in Europa, waarnaar Algorithmwatch.org onderzoek doet. Hoe werkt deze besluitvorming op basis van algoritmen. En welke ontwikkelingen zitten er nog aan te komen?

 

Kijk voor het volledige programma en praktische informatie op Dataharvest.eu.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk