De Loep

Dit zijn de winnaars van De Loep 2018

De Winnaars! Jelle de Ru

De grote winnaar van De Loep 2018 is Nieuwsuur. Onderzoeksjournalisten van dit programma waren met vier producties genomineerd, twee daarvan vielen vrijdag 22 maart in de prijzen tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Met De Loep onderscheidt de Vereniging van Onderzoeksjournalisten jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. Dit jaar stond de prijsuitreiking opnieuw in het teken van redactie-overschrijdende samenwerking. Nieuwsuur maakte de winnende producties in de categorieën Controlerende en Opsporende Onderzoeksjournalistiek samen met respectievelijk Trouw en de Volkskrant. Ine Renson van De Standaard, winnaar in de categorie Signalerende Onderzoeksjournalistiek, werkte nauw samen met wetenschappers.

‘Buiten ons eigen tuintje’

Loepjuryvoorzitter Kees van den Bosch roemde de volgens hem ‘bepalende rol’ van de VVOJ in de groeiende samenwerking tussen journalistieke concullega’s. “Via VVOJ hebben we elkaar leren kennen en zijn we buiten ons eigen tuintje gekomen. En we hebben geleerd dat juist bij onderzoeksjournalistiek, waar je ook vaak met flinke tegendruk te maken hebt, bundeling van krachten helpt. Je hebt meer impact en je staat sterker.”

De Loep kent drie categorieën: Controlerend, Opsporend en Signalerend Onderzoek. De Aanmoedigingsprijs is gereserveerd voor talent in leeftijden tot en met 30 jaar. De winnende producties zijn:

CONTROLEREND

Uit het juryrapport: ‘Dit verhaal begint niet met tip, maar met een gewone journalistieke nieuwsgierigheid. Hoezo steunt Nederland gematigde groepen in Syrië? Dan ontrolt zich een ongelooflijk verhaal (…) De jury is onder de indruk van de manier waarop dit onderzoek is aangepakt, hoe moeilijk te spreken bronnen zoals Syrische rebellenleiders gevonden worden. En van de presentatie van het resultaat. Topjournalistiek.

OPSPOREND

Uit het juryrapport: ‘Er zijn scoops waarvan je als onderzoeksjournalist alleen maar kunt dromen. Dit is er zo een (…) Geduldig onderzoekswerk, deels internationaal, over een lange tijd, uitvoerig spreken met bronnen en dan weer met andere bronnen om die eerdere te checken leidt tot een ongekende onthulling. (…) ’s Avonds bij mensen aankloppen, misschien wel gehuld in een lange regenjas, blijft toch goud waard.

SIGNALEREND

Uit het juryrapport: ‘Wat een indrukwekkend project is dit. Twintigduizend burgers betaalden tien euro om eraan mee te mogen doen. (…) Twee ton werd bijgedragen door wetenschappers die de resultaten van de metingen analyseerden. En dan was er Ine Renson, initiatiefnemer van het onderzoek en verantwoordelijk voor een indrukwekkende interactieve presentatie (…) Waarlijk signalerende onderzoeksjournalistiek met een hoge maatschappelijke relevantie.

AANMOEDIGINGSPRIJS

Uit het juryrapport: ‘Met een gewaagde, maar in dit geval geoorloofde undercoveractie met een Amerikaanse pornoactrice slaagde Daniël Verlaan erin door te dringen in de diepste krochten van dit netwerk en deze praktijken aan de kaak te stellen. Een uitstekend onderzoek, met een op jongeren gerichte presentatievorm en met impact: het netwerk bestaat niet meer, twee van de moderatoren zijn in de gevangenis beland.’

Van den Bosch overhandigde Daniël Verlaan namens de vakjury een oorkonde en de toezegging dat komende week €750 euro prijzengeld naar hem wordt overgemaakt. De winnaars in de Loepcategorieën kregen behalve de oorkonde per productie €1500 en een loepbeeldje van de Tsjechische glasblazer Marek Bartko.

Alle genomineerden voor de Aanmoedigingsprijs kregen van Jessica Swinkels, directeur van het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten, een voucher van €1000 uit de nieuwe Beurs Expertisebevordering. Zij kunnen bedrag naar eigen inzicht besteden aan trainingen, studiereizen en conferenties in binnen- en buitenland, maar bijvoorbeeld ook aan een detachering bij een gerenommeerde onderzoeksjournalist, of onderzoeksredactie.

Loepjury en reglement

De inzendingen voor De Loep worden beoordeeld door een vakjury, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch, oud-eindredacteur van Argos. Verder zitten in de Marjan Agerbeek, Ides Debruyne, Hugo van der Parre, Mirjam Prenger, Alexander Pleijter, Trees Verleyen en Inge Vrancken.

Het Loepreglement kun je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk