VVOJ Activiteiten

#LROJ19 – Spitten in de achtertuin

ILL TOM VAN BOEKHOLT

Kom 16 maart naar Utrecht voor de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Met veel tips en tools die van jou een betere journalist maken! Het thema is dit jaar: spitten in je achtertuin.

Ook als lokaal of in de regio werkende journalist stuit je soms op verhalen die om stevig onderzoek vragen. Dat kan je in een lastige positie brengen: je moet dan kritisch zijn op bedrijven en instellingen met wie je de goede relatie niet mag verpesten. Je hebt ze immers weer nodig voor volgende verhalen.

Bovendien wil je in veiligheid blijven werken én wonen in het gebied waar je journalist bent. Het thema van de trainingsdag voor lokale en regionale journalistiek is ‘spitten in je achtertuin’. Van ervaren rotten en jonge honden uit het vak leer je hoe je onthullende onderzoeksjournalistiek bedrijft.

De dag begint met een keynote van Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN De Stem. Zij gaat in op verhalen waar verslaggevers op stuiten en die aanvankelijk onschuldig lijken, maar dan toch effect kunnen krijgen op je persoonlijke leven. Want dat overkomt zeker niet alleen misdaadverslaggevers.

Na de keynote van Hille van der Kaa delen trainers en sprekers in drie rondes van telkens drie parallelle sessies de kennis en ervaringen die zij zelf hebben opgedaan met werken in de regio. Hieronder vind je het hele programma, in de handige webapplicatie Sched, die zich op tablets en smartphones gedraagt als een app.

Aanmelden voor #LROJ19: Spitten in je achtertuin

 

View the #LROJ19 schedule & directory.

 

#LROJ19 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO). Het Instituut voor Media van de Hogeschool Utrecht ontvangt ons gastvrij in het nieuwe onderkomen van de opleiding Journalistiek op de Uithof in Utrecht. Mede dankzij deze steun kunnen we de toegang tot deze bijzondere trainingsdag betaalbaar houden. VVOJ-leden betalen €30 euro, niet-leden €35 (lid worden van de VVOJ is trouwens een erg goed idee, hier vind je daar meer informatie over).

Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s!

  • Wanneer: 16 maart 2019 van 09:30 (inloop 09:00) tot 17:00 uur
  • Waar: Heidelberglaan 15, 3512 JE Utrecht
  • Kosten: VVOJ-leden €30 euro, niet-leden €35

 

 

 

Aanmelden voor #LROJ19: Spitten in je achtertuin

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk