Achtergrond, VVOJ Vereniging

Slimste Journalist: vergeefse dans om beker

De Mucrakers Wiggle

‘VVOJ wint Slimste Journalist; NRC krijgt de beker’, kopte VillaMedia vrijdagochtend 25 januari online. Huh? Wat is hier nou weer aan de hand? Hoe een pubquiz een tumultueus staartje kreeg, waarin creatief heldendom uiteindelijk niet werd beloond.

Eerst even de Held van dit verhaal introduceren: Willem Don. VVOJ-lid en één van de vier leden van het VVOJ-team Muckrakers dat in oktober 2017 de titel Slimste Journalist 2017 binnensleepte.

Op donderdagavond 24 januari 2019 treden in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Muckrakers aan om de titel uit 2017 te verdedigen. De samenstelling van het team is noodgedwongen iets gewijzigd, omdat VVOJ-voorzitter Evert de Vos met een wondrozig been thuis zit. Hugo van der Parre, onderzoeksjournalist bij NOS Nieuws en lid van de Loepjury, vervangt hem. Verder in het team Paul Schram (eindredacteur a.i. bij EenVandaag, VVOJ-bestuurslid), VVOJ-directeur Tanja van Bergen én Willem Don dus, webredacteur, freelancer bij Mug Magazine en de Held van dit verhaal.

De competitie is stevig. Bij de eerste tussenstand staat De Correspondent nog bovenaan en delen de Muckrakers met veel andere teams de derde plaats, op slechts 2 punten afstand van de koploper. Maar dan komt een vraag langs over de onder kinderen populaire game Fortnite en daagt quizmaster Esther van Rijswijk de zaal uit om de Wiggle te doen, een Fortnite-dansje. Onze Held bedenkt zich geen moment, stapt het podium op en wiggelt dat het een aard heeft. Bonuspunt voor de Muckrakers, yeay!


We mogen dat punt inzetten als een joker, belooft de quizmaster, als we onverhoopt op een gedeelde eerste plaats eindigen en de twee vooraf ingevulde inschattingsvragen de strijd moeten beslechten. Maarrr… als het inderdaad zo ver komt, is de quizmaster haar belofte vergeten en voelt de jury ook niet zo’n behoefte buitenreglementair toebedeelde punten mee te wegen.

En zo gaan de Rokin Rambo’s van NRC (videomaker Joram Bolle, Bastiaan Nagtegaal en Vincent Sondermeijer van de Nieuwsdienst en economieredacteur Jorg Leijten) ervandoor met de beker, de titel en vier cameradrones.

Maar, willen we toch nog even weten, hoe zat dat dan met de joker die Willem bij elkaar heeft gedanst? Stevig doorvragen bij de jury levert de volgende reconstructie op. De Rokin Rambo’s en de Muckrakers hadden beiden evenveel punten. De Rambo’s zaten het dichtst bij het goede antwoord op de eerste inschattingsvraag, over het inwoneraantal van Nederland. Op dat moment had voor de Muckrakers de joker moeten worden ingezet en was het antwoord op de tweede vraag bepalend geworden, de vraag naar het opkomstpercentage bij het Brexitreferendum. En daar zaten de Muckrakers het dichtst bij het goede antwoord. Had de jury dus gedaan wat de quizmaster had beloofd, dan hadden de Muckrakers hun titel uit 2017 kunnen prolongeren en hadden er nu twee buitenboordmodel sporttrofeeën op het VVOJ-kantoor gestaan.

Tot zover de achtergrond van die kop op VillaMedia. Inhoudelijk hebben de Rokin Rambo’s gewonnen, zij hadden immers het beste antwoord op de eerste inschattingsvraag. De Muckrakers feliciteren de concurrentie dan ook oprecht hartelijk, met de bloemen, de titel, de beker en de vier drones-met-camera die daar bij kwamen. Verder hopen we dat quizmaster Van Rijswijk met al haar schuldgevoelens vannacht toch nog een beetje heeft kunnen slapen. En dan tot slot alleen nog dit:

WILLEM DON IS EEN HELD!

Tanja van Bergen – 25 januari 2019

 

 

Gerelateerde artikelen

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk