#VVOJ18

Kick off #VVOJ18 rond

kick off #VVOJ18

De VVOJ-conferentie onderzoeksjournalistiek begint dit jaar met een reeks opmerkelijke sprekers. In willekeurige volgorde:

  • Natalie Righton (de Volkskrant): hoe creëer je met relatief eenvoudig onderzoek gigantische impact (de Russische avonturen – maar niet heus) van oud Buza-minister Halbe Zijlstra)?
  • Eva Jung (Berlingske) over haar onderzoek naar Danske Bank (witwaspraktijken ter grootte van ING in het kwadraat).
  • Rudi Vranckx (VRT) laat zich interviewen door Ides Debruyne (Journalismfund.eu) over zijn verhalen van de slagvelden.

Evert de Vos, voorzitter van de VVOJ, gaat in zijn welkomstwoord in op het belang van impact in de onderzoeksjournalistiek. Het ochtendprogramma staat onder leiding van Inge Vrancken, hoofdredacteur van het Het Journaal van VRT Nieuws.

Mis deze ‘Impact’ editie van de VVOJ-conferentie niet! Antwerpen, 9 en 10 november.

tickets

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk