Agenda, Evenementen

Schrijf je nog even in voor STAAT VAN NEDERLAND op 2 oktober a.s.

staat

Laatste plaatsen! MELD JE  HIER  NOG SNEL AAN

Speciaal voor journalisten van alle nieuwsredacties en voor freelancers organiseert het Expertisecentrum Journalistiek op dinsdag 2 oktober 2018 voor de negende keer het kennissymposiumDe Staat van Nederland. Terug naar de feiten. Dé gelegenheid om aan het begin van het journalistieke seizoen verse ideeën op te doen, te netwerken met collega’s en wetenschappers, en de journalistieke agenda aan te scherpen. Dit alles onder het motto: Na de politieke spin van Prinsjesdag, terug naar de feiten.

Kijk hier voor het programmaoverzicht in blokkenschema: Blokkenschema Staat van Nederland

De sprekers:

Onder de sprekers een Zomergast, twee directeuren van planbureaus, een tiental topwetenschappers van kennisinstellingen uit het hele land, en een hele slimme data-analist. Ze beoordelen het beleid van het kabinet, geven de nieuwste feiten op hun vakgebied, en bieden de journalist ideeën voor (tot nu toe gemiste) verhalen. Voor het eerst zal er ook een slotdebat zijn over transparantie en kritische distantie in de Journalistiek. Met Jan Rotmans en Marleen Stikker o.l.v. Bas Mesters.

Het programma:

Zie het blokkenschema in de bijlage.

 • Prof. dr. Paul Dekkersenior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, over trends en tegenstellingen in de Nederlandse publieke opinie
 • Drs. Laura van Geestdirecteur Centraal Planbureau, over de economische staat van Nederland
 • Prof. dr. ir. Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, over de staat van de Leefomgeving: (de klimaattafels, landbouw, woonagenda)
 • Marleen Stikkeroprichter en directeur van Waag (VPRO’s Zomergast) en een van de Nederlandse internetpioniers, over het Next Generation Internet.
 • Prof. dr. ir. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, over de energietransitie in Nederland.
 • Prof. dr. Ewald Engelenhoogleraar Financiële Geografie aan de Universiteit van Amsterdam over Europa’s toekomst.
 • Prof. dr. Peter Rodrigueshoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden, over rassendiscriminatie en de grenzen van het vreemdelingenrecht.
 • Dr. Christiaan Vinkerspsychiater en stressonderzoeker aan het Amsterdam UMC, over stress in Nederland.
 • Prof. dr. ir. Bettina Bock, persoonlijk hoogleraar Rurale Sociologie aan de Wageningen Universiteit, over de groeiende verschillen tussen centrum en periferie in Nederland.
 • Dr. Paul Koutstaalsenior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, over duurzame energie en de CO2 uitstoot van elektriciteitsopwekking.
 • Prof. dr. Maaike Hajer, hoogleraar Educational Linguistics aan de Malmö University, over meertalig onderwijs in Nederland.
 • Phd-candidate Javier Garcia-Bernardo over belastingontwijking en winstmaximilisatie door bedrijven.

Tickets:

€165,00 / NVJ-leden, VVOJ-leden, freelancers: €135,00 (o.v.v.lidmaatschaps-/KvK-nummer bij aanmelding) / studenten: €25,00 (op vertoon van collegekaart 2018-2019)

Voor directe individuele aanmelding klik hier.

Voor groepsreserveringen of vragen mail ons.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk