Evenementen

Nick Davies bij VVOJ en Beeld en Geluid

flatearthnews_davies_1_19x1

Tien jaar na de publicatie van zijn spraakmakende Flat Earth News haalt de VVOJ Nick Davies naar Nederland. Op zondagmiddag 17 juni blikt Frederique de Jong met hem terug, in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Het evenement is gratis toegankelijk voor VVOJ’ers en voor leden van de NVJ.

Flat Earth News – 10 jaar later

Davies’ boek, in het Nederlands vertaald onder de titel Gebakken Lucht, plonsde in 2008 als een dikke steen in de journalistieke vijver. Tien jaar later lijkt vooral de ondertitel omineus: An award winning reporter exposes falsehood, distortion and propaganda in the global media.

Leugens, verdraaien van feiten en propaganda. Het zijn termen die inmiddels een grote vlucht hebben genomen. Feitelijk beschreef Davies het ontstaan van een medialandschap waarin the best possible version of the truth niet langer heilig was. En nu, tien jaar later, zijn we allemaal vertrouwd met begrippen zoals nepnieuws, alternatieve feiten en feitenvrije opinies.

Hoe kijkt Davies naar deze ontwikkelingen? Welke lijnen trekt hij van toen naar nu? We vragen het hem zondagmiddag 17 juni op een mooie locatie:  het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Voor het interview met Nick Davies tekent Frederique de Jong, voorheen BNR en NOS-radio, nu freelance journalist en veelgevraagd gespreksleidster. Haar aanpak staat garant voor een boeiend gesprek.

Het  Instituut voor Beeld en Geluid, dat alweer ruim een jaar geleden fuseerde met het Persmuseum, stelt zijn Theaterzaal beschikbaar voor de bijeenkomst met Nick Davies en de daaropvolgende Algemene Ledenvergadering van de VVOJ.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten | NVJ ondersteunt deze middag. Het interview met Nick Davies is daarom voor zowel VVOJ- als NVJ-leden gratis toegankelijk.

Beeld en Geluid biedt VVOJ- en NVJ-leden bovendien gratis toegang aan tot de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck.

Villamedia

Dolf Rogmans van Villamedia sprak Nick Davies alvast kort en maakte daar dit verslag van. ‘Het is er de afgelopen tien jaar niet beter op geworden,’ zegt Davies. ‘Dankzij meer dan tien jaar leugens over de Europese Unie in de Britse media hebben we nu te maken met de Brexit.’

Praktische informatie

Ook niet-leden zijn van harte welkom bij het interview met Nick Davies. Zij kunnen een kaartje kopen voor €7,50 bij Beeld en Geluid. In de webshop kun je ook een combikaartje kopen voor Flat Earth News – tien jaar later en een bezoek aan de tentoonstelling. Check de voordeelaanbiedingen voor houders van een Museumkaart of CJP-kaart.

Kaartje kopen bij Beeld en Geluid? Dat kan hier.

Beeld en Geluid is gevestigd op het Mediapark in Hilversum, op vijf minuten lopen van het treinstation Hilversum Mediapark.

Route-informatie vind je hier.

Het openbare interview begint om 14:00 uur, de zaal is open vanaf 13:30 uur.

VVOJ- en/of NVJ-lid? Meld je dan gratis aan via het formulier onder dit bericht

Graag tot ziens op 17 juni in Hilversum!

Flat Earth News – 10 jaar later

is een programma van de VVOJ in samenwerking met Beeld en Geluid en wordt mede mogelijk gemaakt door de NVJ.

 

[gravityform id=”48″ title=”true” description=”true” tabindex=”0″]

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk