Nieuws

Nieuwspoort – herdenking 4 mei

Nieuwspoorst180504

Het blijft een mooie en nodige traditie: de herdenking in perscentrum Nieuwspoort van collega’s die in bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Ook dit jaar zijn weer namens de VVOJ bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

De herdenkingsrede werd  uitgesproken door Cees van der Laan, hoofdredacteur van het dagblad Trouw. De voormalige verzetskrant viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. In zijn toespraak vertelde Van der Laan niet alleen het verhaal van het ontstaan van de verzetskrant en van de vele levens die het verzet heeft gekost; hij trok ook lijnen door naar actuele bedreigingen van de persvrijheid, zoals het toenemende geweld tegen (onderzoeks)journalisten. In dit verband memoreerde hij de moord op de Slovaakse Ján Kuciak en de autobom waarmee de Maltese Daphne Caruana Galizia om het leven werd gebracht.

Oerlemans

In de hal van Nieuwspoort is een expositie ingericht met foto’s van Jeroen Oerlemans. Hij was in 2016 voor het Vlaamse nieuwsmagazine Knack in Libië, waar hij op 2 oktober in de stad Sirte dodelijk werd geraakt door een IS-sluipschutter. Om zijn werk levend te houden en zijn kinderen te laten studeren hebben vrienden en familie de Jeroen Oerlemans Foundation in het leven geroepen. Met de verkoop van zijn werk wordt dit doel gesteund.

Bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort werden behalve namens de VVOJ werden ook bloemen gelegd namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging, de Buitenlandse Pers Vereniging en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Samen met perscentrum Nieuwspoort houden deze organisaties de jaarlijkse herdenking in ere.

 

 

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk