Nieuws

Nieuwspoort – herdenking 4 mei

Nieuwspoorst180504

Het blijft een mooie en nodige traditie: de herdenking in perscentrum Nieuwspoort van collega’s die in bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Ook dit jaar zijn weer namens de VVOJ bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

De herdenkingsrede werd  uitgesproken door Cees van der Laan, hoofdredacteur van het dagblad Trouw. De voormalige verzetskrant viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. In zijn toespraak vertelde Van der Laan niet alleen het verhaal van het ontstaan van de verzetskrant en van de vele levens die het verzet heeft gekost; hij trok ook lijnen door naar actuele bedreigingen van de persvrijheid, zoals het toenemende geweld tegen (onderzoeks)journalisten. In dit verband memoreerde hij de moord op de Slovaakse Ján Kuciak en de autobom waarmee de Maltese Daphne Caruana Galizia om het leven werd gebracht.

Oerlemans

In de hal van Nieuwspoort is een expositie ingericht met foto’s van Jeroen Oerlemans. Hij was in 2016 voor het Vlaamse nieuwsmagazine Knack in Libië, waar hij op 2 oktober in de stad Sirte dodelijk werd geraakt door een IS-sluipschutter. Om zijn werk levend te houden en zijn kinderen te laten studeren hebben vrienden en familie de Jeroen Oerlemans Foundation in het leven geroepen. Met de verkoop van zijn werk wordt dit doel gesteund.

Bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort werden behalve namens de VVOJ werden ook bloemen gelegd namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging, de Buitenlandse Pers Vereniging en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Samen met perscentrum Nieuwspoort houden deze organisaties de jaarlijkse herdenking in ere.

 

 

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk