Nieuws

Nieuwspoort – herdenking 4 mei

Nieuwspoorst180504

Het blijft een mooie en nodige traditie: de herdenking in perscentrum Nieuwspoort van collega’s die in bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Ook dit jaar zijn weer namens de VVOJ bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

De herdenkingsrede werd  uitgesproken door Cees van der Laan, hoofdredacteur van het dagblad Trouw. De voormalige verzetskrant viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. In zijn toespraak vertelde Van der Laan niet alleen het verhaal van het ontstaan van de verzetskrant en van de vele levens die het verzet heeft gekost; hij trok ook lijnen door naar actuele bedreigingen van de persvrijheid, zoals het toenemende geweld tegen (onderzoeks)journalisten. In dit verband memoreerde hij de moord op de Slovaakse Ján Kuciak en de autobom waarmee de Maltese Daphne Caruana Galizia om het leven werd gebracht.

Oerlemans

In de hal van Nieuwspoort is een expositie ingericht met foto’s van Jeroen Oerlemans. Hij was in 2016 voor het Vlaamse nieuwsmagazine Knack in Libië, waar hij op 2 oktober in de stad Sirte dodelijk werd geraakt door een IS-sluipschutter. Om zijn werk levend te houden en zijn kinderen te laten studeren hebben vrienden en familie de Jeroen Oerlemans Foundation in het leven geroepen. Met de verkoop van zijn werk wordt dit doel gesteund.

Bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort werden behalve namens de VVOJ werden ook bloemen gelegd namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging, de Buitenlandse Pers Vereniging en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Samen met perscentrum Nieuwspoort houden deze organisaties de jaarlijkse herdenking in ere.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk